Tykač a Holeček z Coltu pošlou miliardu Vysoké škole Cevro, kterou založil exministr Langer

Majitel energetické společnosti Sev.en Pavel Tykač

Majitel energetické společnosti Sev.en Pavel Tykač Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Miliardáři Pavel Tykač a René Holeček založili novou nadaci C-EDUCA, která bude dlouhodobě podporovat soukromou Vysokou školu Cevro. Tu v roce 2006 založil bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer. Během příštích deseti let by nadace měla škole poslat až miliardu korun. Díky penězům od dvou byznysmenů se Cevro chce stát vysokou školou univerzitního typu, nově získá název Cevro University.

Nadace C-EDUCA vznikla teprve ve středu 8. listopadu a u jejího zrodu stálo hned několik známých osobností. Předsedou správní rady se stal bývalý rektor Univerzity Karlovy a neúspěšný prezidentský kandidát Tomáš Zima. Předsedou dozorčí rady nadace je Josef Kotrba, někdejší šéf české Deloitte a nynější generální ředitel Českého plynárenského svazu. Peníze z nadace by měly Cevru pomoci výrazně rozšířit akademický sbor, rozvíjet nové studijní programy a posílit v oblasti vědy a výzkumu, což souvisí právě s ambicí stát se univerzitou. Podle zakladatele Cevra Ivana Langera jde „o jeden z nejvýznamnějších filantropických počinů v oblasti vzdělávání v novodobé historii Česka“.

„Jsem rád, že mohu přispět k vytvoření univerzity, která se otevřeně hlásí k hodnotám, jež jsou i mně velmi blízké: svoboda, vláda práva, tržní ekonomika a liberální demokracie,“ říká jediný majitel energetické společnost Sev.en a spoluzakladatel nadace Pavel Tykač, nově člen čestné rady Cevra.

Součástí dohody mezi školou a nadací je také podpora stipendijních programů pro studenty ze sociálně znevýhodněného prostředí. Škola chce díky penězům dále rekonstruovat své budovy v centru Prahy. Cíl stát se plnohodnotnou univerzitou je pak vyvrcholením procesu, který obyčejně trvá několik let.

„Cevro University byla měla být školou první volby nejen pro ty, kdo vidí svoji budoucnost ve studiu na zahraničních vysokých školách, ale zejména pro ty, kdo mají touhu na sobě pracovat a vzdělávat se s ambicí jednoho dne pozitivně ovlivňovat podobu naší země i světa,“ zdůrazňuje René Holeček, hlavní majitel České zbrojovky, dnes Colt CZ Group. Vysokou školu Cevro podporovala Holečkova nadace už loni, poslala jí čtyři miliony.

Cevro dlouho podporoval jiný mecenáš, Tomáš Chrenek. Ten ale loni skončil v pozici zakladatele Cevro Institutu a ukončil i svoje členství ve správní radě školy. Údajně desítkami milionů korun ho vyplatil zakladatel soukromé školy Ivan Langer. Letos v srpnu Chrenka ve správní radě vystřídal šéf Coltu Lubomír Kovařík, čímž předznamenal i pozdější finanční podporu od majitele firmy Reného Holečka.

Tykač už dříve společně se svou ženou Ivanou založili obecně prospěšnou společnost Women for Women, která iniciovala a provozuje největší český projekt školního stravování sociálně slabých dětí Obědy pro děti. Podporuje i program výuky českého jazyka na oxfordské univerzitě. Holeček investuje do školství prostřednictvím Nadace Rodiny Holečkových. Předsedou správní rady této nadace je bývalý diplomat a současný poradce prezidenta Petr Kolář. V orgánech nadace působí i Tomáš Zima nebo poradce premiéra pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.