Tykač chce koupit většinu ve vietnamské uhelné elektrárně

Majitel energetické společnosti Sev.en Pavel Tykač

Majitel energetické společnosti Sev.en Pavel Tykač Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Miliardář Pavel Tykač a jeho skupina Sev.en usiluje o ovládnutí většinového podílu v jedné z největších uhelných elektráren ve Vietnamu, informuje o tom agentura Reuters. Podíl by měl český podnikatel koupit od americké společnosti AES, zbylých 49 procent drží korejští a čínští investoři, kteří rovněž přemýšlí o prodeji. Částka případné transakce není známá. 

AES se hodlá do konce roku 2025 zbavit svých uhelných aktivit. Druhým největším akcionářem elektrárny Mong Duong 2 je jihokorejská energetická firmy Posco International, která podle Reuters rovněž uvažuje, že by se svého podílu 30 procent zbavila.

Zbývajících 19 procent v elektrárně vlastní čínský státní investiční fond China Investment Corporation (CIC). Ten podle jednoho ze zdrojů zvažuje prodej svého podílu za podmínek dohodnutých AES.

Firma AES se na dotaz agentury Reuters k informacím nevyjádřila, na otázky neodpovědla ani společnost Se.ven.

Zdroje neuvedly, jakou hodnotu by podíl AES mohl mít. Když se firma Posco v roce 2021 pokoušela prodat svůj podíl 30 procent, byl oceněn na 4,2 miliardy korun, celá společnost tak měla valuaci 13,5 miliardy korun. Z transakce ale nakonec sešlo. 

AES je jedním z největších amerických investorů ve Vietnamu, angažuje se zde převážně v oblasti uhelné energetiky. Plánuje ve Vietnamu vybudovat terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) a paroplynovou elektrárnu.

Sev.en se dlouhodobě zaměřuje na odvětví uhlí a dalších fosilních paliv, protože ceny těchto aktiv klesají v souvislosti s celosvětovým trendem jejich postupného vyřazování. "Bezpochyby to jednou skončí, ale v tuto chvíli jsou v tomto odvětví příležitosti," řekl Tykač v květnu agentuře Reuters. Podle letošního žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků deníku e15 patří Tykačovi sedmí místo s hodnotou majetku 105 miliardy korun.