Účinnou vakcínu proti koronaviru dostanou nejdříve USA, uvedla Sanofi. Francouzská vláda je proti

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

USA versus Čína

Spory mezi Spojenými státy a Čínou nejenže neutichají, ale navíc se opět více rozvířily. USA obvinily asijskou zemi z toho, že se její hackeři údajně pokoušejí ukrást střežené informace ohledně výzkumu léčby a výroby vakcíny, která by byla účinná proti onemocnění Covid-19. Američtí republikáni také chtějí nově po Světové zdravotnické organizaci, aby zřidila zvláštní vyšetřovací skupinu, která by prověřila počínání Číny v prvních stádiích pandemie. 

Ropa na houpačce

Jestli je něco v poslední době opravdu nestálého, jsou to ceny ropy. Působí na ně především zprávy o tom, že sdružení producentských států OPEC+ plánuje další těžební škrty, obavy z možné druhé vlny koronaviru, kterou by mohlo vyvolat otevírání ekonomik v některých zemích, i nečekaný pokles amerických ropných zásob.

Výrazné oslabení akcií

Výrok šéfa americké centrální banky (Fed) Jerome Powella výrazně zamával s americkými akciemi. Powel totiž varoval, že Spojené státy by v důsledku koronavirové krize mohly čelit dlouhodobějšímu hospodářskému útlumu. Americkíé akcie tak výrazně oslabily již podruhé za sebou. 

Pobouření kvůli Sanofi

Poměrně velký poprask vyvolala francouzská farmaceutická společnost Sanofi. Ta naznačila, že pokud bude k dispozici účinná vakcína proti koronaviru, budou první zemí která jí dostane Spojené státy. Jako argument společnost uvedla fakt, že se USA postavily do čela financování vědeckého výzkumu a vývoje očkovací látky. Francouzská vláda však tento výrok v klidu nevzala a považuje privilegovaný přístup k vakcíně za nepřijatelný. Nyní Sanofi ujišťuje, že k očkování, pokud bude vyvinuto, budou mít přístup všichni.