Start největšího developerského projektu v centru Prahy je na obzoru

Vizualizace developerského projektu Savarin v Praze 1, který vznikne podle návrhu architektonické kanceláře Heatherwick Studio.

Vizualizace developerského projektu Savarin v Praze 1, který vznikne podle návrhu architektonické kanceláře Heatherwick Studio. Zdroj: Crestyl

Vizualizace developerského projektu Savarin v Praze 1, který vznikne podle návrhu architektonické kanceláře Heatherwick Studio.
Vizualizace developerského projektu Savarin v Praze 1, který vznikne podle návrhu architektonické kanceláře Heatherwick Studio.
Savarin, Václavské náměstí, Praha
Savarin, Václavské náměstí, Praha
Savarin, Václavské náměstí, Praha
12
Fotogalerie

Navzdory turbulencím způsobeným globální pandemií připravuje developerská skupina Crestyl ještě letos na podzim odstartování výstavby první etapy developerského projektu Savarin. Úvodní fáze se bude týkat historického paláce v ulici Na Příkopě. Developer serveru E15.cz poskytl nové vizualizace, jak bude výsledek celého projektu vypadat. 

Po dokončení vzniknou obchody, restaurace, kanceláře a nové propojení mezi třídou Na Příkopě, Václavským náměstím a ulicemi Jindřišská a Panská.

„Na přelomu roku jsme získali platné stavební povolení na rekonstrukci a restaurování historického paláce Savarin. Nyní řešíme uvolnění prostor v budově ze strany nájemců a na podzim bychom chtěli rekonstrukci zahájit, trvat bude dva roky,“ řekl výkonný ředitel skupiny Crestyl Simon Johnson. 

Na zbylou část projektu mimo historické budovy má investor územní rozhodnutí. Aktuálně čeká na vyjádření účastníků řízení. „Termín dokončení očekáváme maximálně do tří let od zahájení samotné stavby. Kdy se tak stane, závisí na vydání všech potřebných povolení. Předpokládáme i drobné zdržení v celém procesu kvůli současné pandemii,“ dodal Johnson. 

Zájemci o pronájmy v Savarinu se již realitním agentům hlásí. „O prostory v Paláci Savarin, jehož rekonstrukce bude zahájena v letošním roce, již registrujeme zájem od nájemců, kteří se na projekt dívají s dlouhodobou perspektivou a vnímají jeho budoucí strategickou pozici,“ uvedl Jan Kotrbáček, vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu v poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Podle dřívějšího harmonogramu měl projekt začít vznikat už minulý rok. Čekalo se však na vyřešení dopravy. Ještě původní majitel projektu totiž při plánování před 15 lety počítal s vybudováním nájezdových ramp do podzemních garáží z Václavského náměstí. Tento záměr byl sice v souladu s územním plánem, ale vyvolal odmítavé reakce.

Crestyl se proto na začátku letošního roku v souvislosti s odstartovanou rekonstrukcí spodní části Václavského náměstí dohodl s Prahou 1 a magistrátem, že kapacitu garáží sníží na 120 míst. Vjezdy budou pomocí výtahů z Jindřišské a v menší míře z Panské. 

Původním developerem Savarinu byla irská společnost Ballymore. Crestyl projekt koupil v roce 2015. Kromě dopravního řešení přepracoval také podobu celého záměru. K tomu přizval britského architekta Thomase Heatherwicka. 

Peníze na výstavbu už developer má. „Projekt Savarin již má hlavní financování zajištěno. Další dílčí financování budeme řešit až za několik měsíců, teď primárně probíhají jednání s nájemci,“ dodal šéf Crestylu Johnson. Objem zajištěných úvěrů ani celkovou investici neupřesnil.