V Litvínově hoří hala firmy Celio. Odhadovaná škoda je sto milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Předběžná škoda na hale firmy Celio v Litvínově, která už přes tři hodiny hoří, je sto milionů korun. Hala stále hoří v plném rozsahu, na místě je 15 jednotek hasičů, řekl mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan. Hasiči vyhlásili nejvyšší, zvláštní stupeň požárního poplachu.

Kvůli velkému množství vody, které je potřeba k hašení, využívají hasiči také velkoobjemové čerpadlo, jímž čerpají vodu z jezera Most. V hale bylo při vypuknutí požáru hodně odpadu, který měla firma vytřídit.

Firma nenahlásila nikoho pohřešovaného, mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník potvrdil, že dosud nebyl ani nikdo zraněn. S hasiči na místě spolupracuje také chemická laboratoř, která měří zplodiny v ovzduší.

"Při hašení se navíc ukázalo, že hala, která má rozměry 80 na 40 metrů, má na střeše fotovoltaickou elektrárnu. To samozřejmě také znesnadňuje hašení," doplnil mluvčí hasičů.

Hasiči nejprve na místě vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, pak ho ale zvýšili na nejvyšší stupeň. Zvláštní stupeň poplachu je čtvrtým stupněm požárního nebezpečí a vyhlašuje se jen při mimořádně nebezpečných událostech.

Zásah potrvá ještě nejméně několik hodin. Litvínovská firma Celio se zabývá zpracováním pevných odpadů. Vlastní a provozuje jeden z největších skládkových areálů v Česku. Požáry v areálu skládky nejsou výjimečné, například v loňském roce tam hasiči řešili dva rozsáhlé požáry.