Vítek po útoku amerického shortaře založil firmy v Abú Dhabí

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: Tereza Kovandová

Miliardář Radovan Vítek založil v Abú Dhabí dvojici společností se zvláštním účelem, takzvané Special Purpose Vehicle, píše Bloomberg. Firmy byly založeny 5. prosince, tedy několik dní poté, co Vítka obvinila americká investiční firma Muddy Waters, že lže o skutečné hodnotě své realitní skupiny CPI Property Group.

Podle záznamů finančního centra Abu Dhabi Global Market (ADGM) je Vítek jediným akcionářem společností Rising Falcon Holding Limited a Rising Falcon Number 1 Holding Limited.

Vítkovy firmy založila společnost Clara Formations Limited, přední poskytovatel podnikových služeb ve Spojených arabským emirátech. Ta podle záznamů finančního centra pracovala i pro jiné miliardáře, včetně Zhaoa. O nových subjektech nejsou veřejně známé další podrobnosti.

Vítek se přidal k zástupu dalších světových podnikatelů, kteří v poslední době zakládají v metropoli Spojených arabských emirátů nové společnosti, často za účelem přesunu svého majetku do blízkovýchodní země. Do Abú Dhabí se mimo jiné přesouvají nebo přesunuli egyptský miliardář Násíf Sawiris, nejbohatší muž v kryptoměnách Changpeng „CZ“ Zhao, indická rodina Adáníových, miliardář a investor Ray Dalio a ruský ocelářský magnát Vladimir Lisin.

Muddy Waters koncem listopadu zaslala CPI dopis, v němž uvádí, že Vítek podle ní firmu obírá o aktiva. Po CPI žádala vysvětlení. Ptala se mimo jiné, proč si Vítek pořídil jachtu za finanční účasti CPI a co akvizice luxusního plavidla přinese držitelům dluhopisů společnosti a jejím investorům.

„Dospěli jsme k závěru, že většinový akcionář Radovan Vítek firmu drze drancuje, a přitom výrazně nadhodnocuje hodnotu jejích aktiv. Řízení společnosti CPI PG je fraška,“ napsala Muddy Waters. 

CPI po zveřejnění zprávy fondu Muddy Waters ohlásila interní audit a později uvedla, že všechny transakce, na které fond upozornil, byly provedeny řádně a neměly žádné negativní důsledky pro její banky a držitele dluhopisů. Muddy Waters podle CPI vytrhává fakta z kontextu. 

CPI PG vs. Muddy Waters

Americká investiční firma Muddy Waters Research zveřejnila obsáhlý report, ve kterém zpochybňuje účetnictví realitní skupiny CPI Property Group, ovládané českým miliardářem Radovanem Vítkem. Muddy Waters, kterou vlastní vyhlášený short seller Carson Block, také viní samotného Vítka z toho, že se obohacuje na úkor své firmy a držitelů jejích dluhopisů. CPIPG obvinění odmítá. K tématu jsme již psali: