Samozvaný šerif investičního světa Carson Block: od Orient Paper k Radovanu Vítkovi

Carson Block

Carson Block Zdroj: Grafika e15

Nejnovější přísun informací, postřehů a zajímavostí ze světa investic

V tomto vydání Investičního newsletteru e15 se dočtete o následujících tématech:

  • vyhlášený short seller Carson Block loví v kalných českých vodách,
  • Colt CZ Group chce zhatit obchod Strnadově CSG,
  • pražská burza přijde s novým akciovým indexem,
  • invaze čínských elektromobilů se zatím USA netýká,
  • plus další zajímavosti a odkazy ze světa burz a investic.

Jaroslav Krejčí (twitter: @JKrejci_)


Co nás zaujalo 📻

Je to již téměř čtrnáct let, kdy majitel investiční firmy z Los Angeles William Block požádal svého v Číně žijícího a podnikajícího syna Carsona, aby prověřil malou čínskou papírenskou společnost Orient Paper zalistovanou na newyorské burze. Otec tehdy byl něco jako akciový promotér – firmy mu dávaly provize za to, že propagoval jejich akcie a přiváděl jim tak nové investory. V tomto případě si chtěl jen ověřit, že skutečně půjde o tak atraktivní investici, jak to na první pohled vypadalo. Realita byla zcela jiná.

Carson Block spolu s obchodním partnerem Seanem Reganem prozkoumali výkazy firmy a údaje o produkci či hodnotě aktiv se jim vůbec nepozdávaly.

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Archiv newsletteru

Následujícího dne proto nasedli do auta a vydali se podívat na továrnu Orient Paper osobně. Už příjezd k závodu jejich podezření potvrzoval. Svými parametry spíše polní cesta vůbec nebyla stavěná na uváděný objem produkce. „Spočítali jsme si, že při maximální kapacitě tudy musí projet 100 kamionů denně. Ale Sean si všiml, že silnice nevykazovala opotřebení odpovídající takovému provozu,“ popisoval po letech Carson Block.

Navíc narazili na další důkazy, že Orient Paper není tak velký byznys, jak se americkým burzovním investorům prezentuje. V areálu nebyla vidět skoro žádná aktivita a na dvoře ležela obrovská hromada použitého a navlhlého papíru, který společnost označovala v regulatorních hlášeních pro americkou Komisi pro cenné papíry jako cennou surovinu. Vybavení podniku bylo navíc zastaralé a přítomný ředitel firmy nebyl schopný odpovědět ani na základní dotazy.

Jak silnice a továrna vypadaly, se můžete podívat v dokumentu China Hustle, který je celý dostupný na YouTube.

Blockovi a jeho parťákovi bylo jasné, že jde o podvod na investory, v čemž je v následujících týdnech ještě více utvrdily telefonáty s dodavateli, zákazníky a konkurenty Orient Paper. Navíc čísla o hospodaření reportovaná čínským úřadům byla výrazně nižší, než co se dozvídali investoři v USA. Block a Regan se toho rozhodli využít. Sepsali o svých zjištěních zprávu a zároveň nakoupili opce, které by jim umožnily vydělat na poklesu kurzu akcií Orient Paper.

Na konci června 2010 Block mladší svůj report rozeslal e-mailem desítkám investorů na Wall Street a čekal, co se bude dít. Ještě předtím však založil investiční firmu, které dal název Muddy Waters Research. Název vychází z čínského přísloví, podle kterého se ryby lépe loví v kalných vodách.

V první den byla reakce mizivá. Závěrečná cena cenných papírů Orient Paper činila 8,35 dolaru, jen o deset centů méně než na konci předchozího obchodování. Den poté se už ale akcie společnosti propadly o 11 procent. A v dalších dnech postupně spadly pod pět dolarů za kus. To už se ozval management Orient Paper – podle něj Carson Block jejich závod nikdy nenavštívil a označili jej za lháře, který se snaží společnost vydírat.

Carsonova podezření se sice čínské firmě nepodařilo vyvrátit, pro amerického investora to však nebyl výdělečný obchod. V první fázi sice na put opcích, které dávají právo (avšak ne povinnost) prodat cenné papíry za předem stanovenou cenu, vydělal okolo šesti tisíc dolarů. O pár dní později se do obchodu vrátil, ale kolísání kurzu akcií jeho předchozí zisky vymazalo.

Velké příležitosti v Číně 🇨🇳

Carson Block si každopádně díky zkušenosti s Orient Paper uvědomil, že odhalování podvodů s akciemi čínských firem na amerických burzách může být zajímavá investiční příležitost. A stal se z něj profesionální aktivistický short seller, tedy investor snažící se na základě svých vyšetřování vydělávat na poklesu cen akcií problémových firem.

Takzvaný prodej na krátko (short selling) je na finančních trzích běžná a obvykle zcela legální obchodní strategie, i když čas od času vzbudí zájem dohledových úřadů. Obchodník si za poplatek vypůjčí od makléřské firmy cenné papíry, obratem je prodá a snaží se profitovat na následném poklesu kurzu. Pokud cena akcií ve výpůjčním období skutečně klesne, obchodník před koncem výpůjčky koupí cenné papíry zpět za nižší cenu a vrátí je makléři. Rozdíl po odečtení nákladů je jeho zisk.

Investor samozřejmě může utrpět i ztrátu, pokud kurz místo poklesu naopak vzroste.

Velký průlom, který Carsona dostal do povědomí širší investorské veřejnosti, se mu podařil v roce 2011. Tehdy upozornil na účetní podvody v čínské lesnické firmě Sino-Forest. Během pár dní spadla cena jejích akcií o více než 70 procent a celá záležitost skončila vyloučením akcií Sino-Forest z torontské burzy. Tentokrát již Block náležitě vydělal.

Postupem času vydal Block desítky reportů, jejichž přehled lze nalézt na stránkách jeho firmy. Kromě čínských firem tam jsou nyní k vidění i zprávy týkající se amerických či evropských společností. Například v roce 2015 si vzal na mušku francouzskou maloobchodní skupinu Groupe Casino kvůli nepřehledné firemní struktuře a vysokým dluhům.

V posledních letech se zaměřil třeba na britskou firmu Burford Capital, která se zabývá financováním soudních sporů, provozovatele nemocnic NMC Health ze Spojených arabských emirátů, čínskou vzdělávací firmu GSX Techedu či lucemburskou realitní společnost Vivion Investments.

Ne vždy Blockovi jeho burzovní sázky na pokles kurzu vyjdou. Předloni se spálil v případě zmíněné firmy GSX Techedu (dnes Gaotu Techedu). Jeho investiční teze sice byla správná – cena akcií se od roku 2021 výrazně propadla – obchod však špatně načasovaný. Kurz totiž v druhé polovině roku 2020 a na začátku roku 2021 výrazně kolísal (i kvůli nákupům hedgeového fondu Archegos), a nebylo tak snadné na propadu vydělat. Podle Blocka šlo o nejhorší obchod v historii firmy Muddy Waters Research.

Kalné české vody? 🇨🇿

Minulý týden pak Carson Block se svými kolegy z Muddy Waters zamířil poprvé i do vod českého byznysu. V 50stránkovém reportu Block zpochybňuje účetnictví CPI Property Group, kterou ovládá miliardář Radovan Vítek. Nemovitostní skupinu obviňuje z nadhodnocování aktiv a Vítka z toho, že se obohacuje na úkor firmy. A proto si Block „vsadil“ na pokles ceny dluhopisů CPI.

CPI se obratem ohradila, s podrobnější reakcí však vyčkává. Firma Muddy Waters navíc chystá vydání druhé části svého reportu. „Společnost Muddy Waters se tváří, že provádí výzkum, ale přitom těží ze shortování a bulvárních titulků,“ zareagoval na report David Greenbaum, generální ředitel CPI PG. „Opravdu trh věří jejich analýzám? Jakmile si přečteme celou jejich zprávu, odpovíme na všechna tvrzení a vysvětlíme jejich chyby.“

Bude zajímavé sledovat, jak se situace okolo CPI a Radovana Vítka vyvine, zvláště když jde o firmu, která v posledních letech úspěšně prodávala dluhopisy globálním investorům nejen v Evropě, ale například i v Japonsku. Už pouhé pochyby o hospodaření skupiny mohou nahlodat jejich důvěru a v budoucnu firmě zhoršit přístup k novému kapitálu.

Pohled experta

Aktivistické short sellery, jako je Carson Block, Nathan Anderson z Hindeburg Research či Gabriele Grego z Quintessential Capital Management, lze svým způsobem označit za samozvané šerify, kteří leckdy suplují práci regulátorů. „Jako predátoři vyhledávají v investiční džungli ‚nemocné‘ a toxické kusy, které potom veřejně exponují, oslabí nebo zničí. Tím přispívají k posilování důvěry investorů v transparentnost, férovost a také zvyšují efektivitu trhů,“ říká Ján Lalka, ředitel forenzní agentury Surveilligence.

Upozorňuje ale i na možná negativa jejich chování. „Rizikem je jejich střet zájmů. Zveřejňují negativní informace o vybrané firmě, jejíž cenné papíry předtím zašortovali, a benefitují z jejich pádu nebo poklesu ceny akcií. Tím vytvářejí velmi silný tlak na vlastní integritu a důvěryhodnost, kterou nemusejí unést,“ dodává s tím, že ze strany některých short sellerů může docházet i k manipulacím.

Právě Block a jeho firma Muddy Waters jsou pověstní tím, že po zveřejnění reportu často berou v případě výrazného poklesu kurzu akcií či dluhopisů zisky rychle ze stolu. A ne všem se to zamlouvá. Jiný známý short seller Marc Cohodes v souvislosti s Blockem použil výraz „smash and grab“ (rozbij a vezmi). Sám Block takové chování neskrývá, ale dodává, že „to, co Cohodes nazývá ‚smash and grab‘, my nazýváme řízením rizik“.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat