Vítkova CPI se brání nařčení americké investiční firmy. Prý vytrhává fakta z kontextu

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: Tereza Kovandová

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka dnes zveřejnila reakci na obvinění americké investiční firmy Muddy Waters. Ta tvrdila, že Vítek, který je hlavním akcionářem CPI, lže o skutečné hodnotě firmy.

 CPI po zveřejnění zprávy fondu Muddy Waters ohlásila interní audit a dnes uvedla, že všechny transakce, na které fond upozornil, byly provedeny řádně a neměly žádné negativní důsledky pro její banky a držitele dluhopisů.

Muddy Waters koncem listopadu zaslala CPI dopis, v němž uvádí, že Vítek podle ní firmu obírá o aktiva. Po CPI žádala vysvětlení. Ptala se mimo jiné, proč si Vítek nepořídil jachtu bez účasti CPI a co akvizice luxusního plavidla přinese držitelům dluhopisů společnosti a jejím investorům.

„Dospěli jsme k závěru, že většinový akcionář Radovan Vítek firmu drze drancuje, a přitom výrazně nadhodnocuje hodnotu jejích aktiv. Řízení společnosti CPI PG je fraška,“ napsala Muddy Waters. CPI v první bezprostřední reakci tvrzení Muddy Waters odmítla s tím, že jsou „kategoricky chybná“. Doplnila tehdy, že zvažuje právní kroky a na podrobnější reakci potřebuje více času.

Dnes CPI v prohlášení uvedla, že společnost Muddy Waters podává zavádějící obraz, protože vytrhává fakta z kontextu. Žádné předložených tvrzení podle CPI nenaznačuje pochybení z hlediska účetnictví nebo ocenění. Radovan Vítek svou společnost „nesmetl“, „nevyždímal“ ani „nestydatě nevyplundroval“, píše CPI a dodává, že Vítek za posledních deset let naopak do společnosti CPIPG vložil téměř 1,4 miliardy eur (asi 34 miliard korun).

Muddy Waters o sobě tvrdí, že se zaměřuje na pečlivou kontrolu hospodaření firem obchodovaných na veřejných trzích a snaží se odhalovat nesrovnalosti. Zároveň spekuluje na pokles ceny jejích akcií.

Společnost CPI Property Group vlastní nemovitosti v Německu, České republice, Polsku a jinde ve střední a východní Evropě. Zpráva Muddy Waterspodrobně popisuje čtyři transakce v celkovém objemu kolem 441 milionů eur (10,8 miliardy korun), u kterých říká, že hotovost a účty nemovitostí „by mohly být chybně uvedeny“. Transakce se zaměřují na nemovitosti a změny majitelů firem mezi různými vlastníky prostřednictvím holdingových společností.