Volkswagen znovu jedná o koupi půjčovny aut Europcar. Nabízí 2,5 miliardy eur

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: Profimedia.cz

Konsorcium vedené německou automobilkou Volkswagen je v pokročilé fázi jednání o koupi francouzské půjčovny aut Europcar. Dohoda by mohla Europcar ocenit na zhruba 2,5 miliardy eur (64,3 miliardy korun). Volkswagen již chtěl Europcar koupit, jeho majitelé však červnovou nabídku odmítli jako příliš nízkou.

Europcar agentuře Reuters potvrdil předchozí zprávu od zdrojů, že jedná o možné nabídce za cenu kolem 0,5 eura za akcii. Červnová nabídka od Volkswagenu a investorů Attestor a Pon Holdings činila 0,44 eura za akcii.

Europcar rovněž potvrdil, že jednání o převzetí se účastní stejná skupina investorů. Zatím však není jisté, jak rozhovory dopadnou. Podle zdrojů by spojení mohlo být oznámeno již ve středu, pokud budou diskuse o základní dohodě úspěšné.

Europcar je jedničkou v pronájmu aut v Evropě. Těžce ho však zasáhla pandemie nemoci covid-19, která zastavila mezinárodní turistiku. Volkswagen již v minulosti Europcar vlastnil, prodal ho však v roce 2006 francouzské investiční firmě Eurazeo za 3,3 miliardy eur, včetně dluhu.

Volkswagen na konci června oznámil, že zvažuje koupi Europcaru, protože chce využít trendu, kdy si spotřebitelé auta raději pronajímají, než je vlastní.

Tržby Europcaru se loni kvůli pandemii propadly o 45 procent a firma vykázala čistou ztrátu 645 milionů eur. Letos akcie společnosti díky vyhlídkám na postupné uvolňování globálních omezení v cestování vzrostly o deset procent.