Žádné slevy a méně mobilů. Někteří prodejci budou na Black Friday i zdražovat

Žádné dramatické slevy spotřební elektroniky na letošní Black Friday čekat nemůžeme.

Žádné dramatické slevy spotřební elektroniky na letošní Black Friday čekat nemůžeme. Zdroj: profimedia.cz

S blížícími se Vánocemi se prodejci, ale i zákazníci připravují na tradiční prodejní svátek – Black Friday. Ten letos připadá na pátek 26. listopadu. Prodejci od něj očekávají skokový nárůst tržeb, zákazníci zase doufají ve snížení cen alespoň o pár procent a výhodnější pořízení vánočních dárků.

Kvůli čipové krizi bude ale letos v oblasti spotřební elektroniky všechno jinak. Největší čeští prodejci předpovídají horší dostupnost některých typů zařízení, výpadky se mohou částečně dotknout i telefonů, ačkoli jejich výrobci se potřebnými čipy stačili předzásobit. Už dnes například hlásí Samsung vyprodáno u jednoho z nejžádanějších modelů letošního roku – Galaxy A52. V portfoliu jej sice stačil rychle nahradit novinkou Galaxy A52s 5G, model je ale dražší o 2 500 korun.

A právě ani žádné dramatické slevy nebudou charakteristické pro letošní Black Friday. Kvůli menším zásobám a očekáváné minimálně stejné poptávce jako loni nebude prodejce nic tlačit k velkému zlevňování. Naopak někteří avizovali, že by mohlo před Vánoci dojít i k menšímu zdražení, ale pouze v malých jednotkách procent. U běžného smartphonu střední třídy to může být navýšení zhruba o pětistovku.

Podrobnosti ve svém článku přináší web Živě.cz.

Video placeholde
Nedostatek výrobků a surovin • Videohub