Zahraniční obchod potěšil analytiky, meziročně si polepšil o 3,2 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Zahraniční obchod skončil v Česku v květnu přebytkem 14,4 miliardy korun. Meziročně je výsledek lepší o 3,2 miliardy korun. Vývoz v květnu vzrostl o 18,2 procenta a dovoz o 17,5 procenta. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

O 17,8 procenta na 470,6 miliardy meziročně stoupl také obrat zahraničního obchodu, což bylo o 61,2 miliardy víc než v květnu 2008 před hospodářskou a finanční krizí.

„Obchodní bilance ČR v květnu příjemně překvapila, když skončila v přebytku 14,43 miliardy korun. Trh podobně jako my očekával o něco slabší výsledek 10,75 miliardy. Jedná se o lepší výsledek než dubnových 12,6 miliardy korun, ale za rekordním březnovým výsledkem 21,5 miliardy přece jen notně zaostává, hodnotí výsledek analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Bilance

BilanceBilance | CSUZdroj: ČSÚ

Největší zásluhu na růstu exportu mají podle Petra Dufka z ČSOB opět stroje a dopravní prostředky jako hlavní součást celého vývozu ČR. Prim sehrála opět auta s malým odstupem následovaná elektronikou.

„Vzhledem k dalšímu náběhu kapacit automobilového průmyslu v ČR předpokládám, že pozitivní trend vývozu aut bude pokračovat i v dalších měsících,“ uvedl Dufek.

„Dnešní výsledky zahraničního obchodu jsou dobrou zprávou pro korunu. Naznačují rovněž, že se naší ekonomice dařilo i ve druhém čtvrtletí, a to především díky zahraniční poptávce. Aktuální čísla rovněž naznačují, že i zítřejší výsledek průmyslu bude velmi pozitivní,“ doplnil analytik.

Průmysl sílí, zemědělství slábne

„Aktuální data ukazují, že obrat českého zahraničního obchodu se již vrátil na předkrizovou úroveň. Dynamika růstu exportu je více než slušná a vývoz táhne celou českou ekonomiku. Exportu již tradičně dominují stroje a dopravní prostředky, téměř pětinový nárůst jejich vývozu a také rostoucí přebytek v bilanci průmyslového spotřebního zboží svědčí o tom, že se tuzemským průmyslovým výrobcům na zahraničních trzích daří extrémně dobře. Naopak rostoucí dovozy potravin a živých zvířat a prohlubující se deficit v této oblasti svědčí o klesající konkurenceschopnosti českého zemědělství a potravinářství,“ komentoval aktuální výsledky zahraničního obchodu viceprezident Hospodářské komory České republiky Josef Cílek.