Zaměstnanost roste, trh práce je podle ekonomů ve stavu jako před krizí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

V Česku pokračuje meziroční zvyšování míry zaměstnanosti. V letošním prvním čtvrtletí mělo práci 4,99 milionu lidí, což bylo o zhruba 65 400 více než před rokem. Míra zaměstnanosti se tak zvýšila na 69,3 procenta, oznámil Český statistický úřad. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí sice pracujících ubylo, analytici to ale spojují se sezonními výkyvy. Trh práce se podle nich vrátil na úroveň před krizí.

„První čtvrtletí je vždy o něco slabší, protože není obchodní sezona, lidé jsou zásobení z Vánoc. Proto když se hodnota očistí právě o tyto drobné sezonní výkyvy, je zaměstnanost 5,021 milionu lidí. Podobných hodnot naše ekonomika dosahovala naposledy v předkrizovém období,“ uvedl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Mezi pracujícími roste zastoupení žen. Proti loňsku míra zaměstnanosti žen vzrostla podle statistiků o 1,7 procentního bodu na 61,6 procenta, můžu jen o 0,9 procentního bodu na 76,8 procenta. Lidí v zaměstnaneckém poměru proti loňskému prvnímu čtvrtletí výrazně přibylo, naopak počet podnikatelů klesl.

„Konec jejich podnikání můžeme spojovat i s jejich návratem do zaměstnaneckého poměru třeba z dříve využívaného švarcsystému,“ podotkl analytik ČSOB Petr Dufek.

Vývoj počtu zaměstnaných a nezaměstnanýchVývoj počtu zaměstnaných a nezaměstnaných | CSU

Míra nezaměstnanosti, kterou ČSÚ stanovuje podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) u lidí mezi 15 a 64 roky, se v prvním čtvrtletí snížila na 6,1 procenta. Před rokem byla o 0,8 procentního bodu vyšší.

„Práci nachází čím dál tím více lidí. A tento trend by měl pokračovat i v následujících měsících, kdy hodnota bude dále klesat,“ předpověděl Kozub. Letos tak podle něj lze očekávat nejvýraznější růst mezd za několik posledních let.

Zásluhy automobilového průmyslu

Dufek upozornil, že na poklesu nezaměstnanosti má výraznou zásluhu především automobilový průmysl. „Zaměstnanost však roste nejen v průmyslu, ale i ve službách, i když stále ještě o něco pomaleji,“ doplnil. Negativem je podle něj pomalý pokles dlouhodobé nezaměstnanosti.

Problém je podle Kozuba také struktura uchazečů o práci, kteří mnohdy mají zcela odlišnou kvalifikaci, než požadují firmy. ČSÚ zveřejnil výsledky průzkumu, podle nichž každý pátý pracující uvádí, že jeho zaměstnání neodpovídá úrovni jeho kvalifikace. Relativně často nevyužívají svoji kvalifikaci pracující se středním vzděláním s maturitou, většinou ženy, uvedli statistici.

Údaje o nezaměstnanosti zveřejňuje také Úřad práce ČR, který při tom vychází ze své evidence. Podle jeho údajů nezaměstnanost v březnu klesla na 7,2 procenta z únorových 7,5 procenta.