Ceny bydlení trápí Pražany více než obyvatele jiných měst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš_E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Více než polovina lidí s nižšími příjmy z Prahy si stěžuje na drahé nájmy. Z pracovníků z ostatních měst považuje výši nájmů za problém pouze čtvrtina. Pražané s nižší mzdou dají podle průzkumu na bydlení přes 40 procent měsíčního příjmu, kdežto lidé z ostatních měst asi třetinu. Vyplývá to z červencového průzkumu agentury STEM/MARK.

Jak Pražané, tak obyvatelé ostatních měst si v průzkumu nejčastěji stěžovali na parkování. Za problém ho označily v Praze i dalších městech asi dvě třetiny lidí. Pro Pražany byly ale těsně za parkováním druhým největším problémem drahé nájmy, které pokládá za problematické 55 procent z nich.

V ostatních městech je druhým nejpalčivějším problémem dopravní situace, kterou označilo za problematickou 46 procent lidí. Výše nájmů skončila u mimopražských až na třetím místě, za problém ji považuje jen 24 procent z nich.

Obyvatelé Prahy se také ve srovnání s lidmi z jiných měst častěji potýkají s dostupností bytů. Za problém ji považuje 30 procent Pražanů, zatímco v ostatních městech si na dostupnost bytů stěžuje 17 procent lidí.

Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>

Dvě pětiny Pražanů by podle průzkumu byly kvůli problémům s cenou a dostupností bydlení ochotny uvažovat o hledání práce mimo Prahu.

Průzkumu, který se konal v červenci, se zúčastnilo 631 zástupců vybraných skupin - mladých lidí, seniorů a nízkopříjmových profesí, jako jsou zdravotní sestry, řidiči MHD, hasiči, policisté nebo učitelé.