Investice do nemovitostí pro každého a bez hypotéky? Zkuste fondy

Investice do nemovitostí pro každého a bez hypotéky? Zkuste fondy

Investice do nemovitostí pro každého a bez hypotéky? Zkuste fondy Zdroj: Generali Investments

Akvizice v Generali Fondu realit: retailový park – Nové Butovice, Buchařova
Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Ke Karlovu, Praha 2
Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Kořenského, Praha 5
Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Milíčova, Praha 3
Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Soukenická, Praha 1
6
Fotogalerie

Ceny nemovitostí stále rostou, a lákají tak investory. Budovat portfolio se úspěšně daří i Generali Fondu realit. Jak ukázalo přecenění hodnoty nemovitostí v portfoliu, jen za posledních 6 měsíců vzrostla jeho hodnota o 2,12 %.  Investovat do realit navíc díky fondu můžete už od nízkých částek.

Ceny nemovitostí v posledních letech vytrvale rostou, a to hlavně v Praze a krajských městech, kde ty rezidenční meziročně zdražily i o více než 10 %. Růst cen, který nezpomalila ani koronavirová krize, navíc nyní pohání nedostatek stavebních materiálů, brzdící už tak nedostatečnou výstavbu bytů.

Právě o jejich koupi přitom mají Češi mimořádný zájem. Motivují je nízké úrokové sazby na hypotéky i varování odborníků před rostoucí inflací. Nemovitosti jsou tak atraktivní nejen mezi lidmi bažícími po vlastním bydlení, ale i mezi investory. Láká je jak rostoucí hodnota realit, tak vyhlídka průběžného příjmu z pronájmu.

Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Ke Karlovu, Praha 2Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Ke Karlovu, Praha 2 | Generali Investments

Růst hodnoty

Současných tržních podmínek úspěšně využívá i Generali Fond realit. Jak ukázalo přecenění hodnoty nemovitostí v jeho portfoliu ke konci června, v porovnání s hodnotou ke konci roku 2020 vzrostla hodnota fondu o zajímavých 2,12 %.

Růst představuje zhodnocení za uplynulých 6 měsíců. Potvrzuje nám zároveň správnost zvolené strategie fondu, v rámci níž se zaměřujeme na rezidenční a retailové nemovitosti, to znamená na oblast základních lidských potřeb. Zejména v aktuální situaci na trhu, která je plná nejistoty, si hodnota těchto typů nemovitostí drží svůj růstový trend,“ řekl Marek Bečička, Head of Product & Real Assets Generali Investments CEE.

Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Kořenského, Praha 5Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Kořenského, Praha 5 | Generali Investments

Těší nás, že po úvodních třech akvizicích, které proběhly v roce 2020, fond navázal na pozitivní odezvu ze strany investorů a úspěšně se nám daří kumulovat prostředky i pro budoucí investice,“ dodal.

Fond letos zároveň navázal na pěknou výkonnost – zhodnocení 3,18 % – v minulém roce, tedy v období, kdy poprvé existoval po celý kalendářní rok.

K dnešnímu dni je v portfoliu fondu celkem pět budov, kdy čtyři z nich jsou rezidenční a jedna retailová. Všechny budovy jsou ve velmi dobrém technickém stavu a jsou plně obsazeny. Celkově se hodnota nemovitostí blíží 900 milionům korun.

Chystané akvizice

Na druhou polovinu roku vedení fondu připravuje další akvizice - retailové jednotky v blízkosti Prahy i rezidenční historické budovy v centru města, kde bude projekt zahrnovat rozsáhlou rekonstrukci. Fond chce v nadcházejícím období rozšířit i o bytové portfolio ve významném regionálním městě. Tento plán koresponduje se zvolenou strategií fondu, kdy se kromě Prahy chystá vedení fondu zaměřit právě i na regionální města, a to za účelem posílení diverzifikace portfolia.

Akvizice v Generali Fondu realit: retailový park – Nové Butovice, BuchařovaAkvizice v Generali Fondu realit: retailový park – Nové Butovice, Buchařova | Generali Investments

Míříme na základní cílený výnos 2,5 až 3 % ročně plynoucí z nájmů vlastněných nemovitostí. Pro investory je zde navíc potenciál dalšího možného výnosu z růstu tržní hodnoty realit. Díky možnosti investovat do fondu už od jedné stokoruny můžou profitovat ze situace na trhu i drobní investoři. Snížit tak riziko díky diverzifikaci portfolia a zároveň nemít starosti se správou nemovitostí, které vznikají v případě přímého vlastnictví,“ řekl Marek Bečička.

Fond byl otevřen v říjnu 2019 s tím, že po první tři roky bude uzavřen pro odkupy, aby mohl správce vybudovat a stabilizovat nemovitostní portfolio. Poté bude fond fungovat jako otevřený, bez výstupních poplatků.