Klienti si refinancují hypotéky za desítky miliard

Rodinný dům (ilustrační foto)

Rodinný dům (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Rodinný dům (ilustrační foto)
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

S růstem hypotečního trhu to nemusí být až tak horké. Jeho velkou část totiž představují klienti, kteří hypoteční úvěr již mají z minulosti a jen ho refinancují.

Za rekordními roky na trhu s hypotékami stojí i skutečnost, že část lidí si výhodněji přefinancovala svou stávající hypotéku. Jedná se přitom o značný podíl, protože samotné banky uvádí rozpětí mezi dvaceti až třiceti procenty. Podobně se vyjadřují rovněž finančně-poradenské sítě.

„V roce 2017 to bylo podle našeho expertního odhadu, který vychází i z dat České národní banky, zhruba devatenáct procent. V objemu šlo o 44 miliard korun,“ uvádí Libor Ostatek, ředitel makléřské hypoteční firmy Golem Finance. Loni půjčily bankovní domy na pořízení bytu nebo domu sumu přes 225 miliard korun, což byla téměř stejná částka, jako o rok dříve.

Samotné banky hlásí dokonce ještě vyšší čísla o refinancování. „V roce 2017 se podíl refinancování na schvalovaných objemech podílel zhruba dvaceti procenty,“ dodává mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová. U České spořitelny jde o zhruba čtvrtinu z celkového hypotečního portfolia, u UniCredit Bank je to dokonce přibližně třicet procent. Česká spořitelna a Hypoteční banka jsou přitom největšími poskytovateli hypotečních úvěrů na trhu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!