Prodeje bytů klesají. Ceny ale zatím dál rostou

Realitní trh začíná zadrhávat. (ilustrační foto)

Realitní trh začíná zadrhávat. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš/E15

Pokles cen bydlení se ale zatím stále nekoná. (ilustrační foto)
Ochlazení aktivity je znát i na trhu s luxusními byty. (ilustrační foto)
Pokles prodejů se týká i developerských projektů. (ilustrační foto)
Zdražování bytů se vystupňovalo v závěru loňského roku. (ilustrační foto)
Počet vlastnických transakcí s nemovitostmi minulý rok klesl o pět procent, vyplývá ze statistik Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. (ilustrační foto)
13
Fotogalerie

Realitní trh je v blízkosti vrcholu. Z různých stran přicházejí informace o klesajícím počtu obchodů s byty. Ceny však zatím stále odolávají a pokračují v růstu.

„Po období boomu přichází pokles. A v minulém roce jsme již určitou stagnaci zaznamenali. První čísla indikují, že celkový loňský trh poklesl o čtyři procenta,“ řekl David Krajný, prezident realitní sítě Re/Max pro Česko a Slovensko.

Počet vlastnických transakcí s nemovitostmi minulý rok klesl o pět procent, vyplývá ze statistik Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. O čtyři procenta se snížil počet zapsaných zástavních práv. To je ukazatel odrážející dění na hypotečním trhu.

Změna trendu se týká i luxusních bytů. „V námi sledovaném vzorku prémiových bytů jsme v roce 2018 zaznamenali pokles průměrné dosažené ceny za metr čtvereční. U nových bytů o jedno procento, u starších bytů o tři procenta,“ sdělil Prokop Svoboda, spolumajitel realitní kanceláře Svoboda & Williams.

Na ceny to však zatím vliv nemá. „Pokles cen v developerských projektech za první dva měsíce letošního roku neevidujeme,“ poznamenal Petr Hána, manažer z realitního týmu v Deloitte.

Podle konzultantů se za metr čtvereční nového bytů na pražském trhu platí v průměru na začátku března už skoro 107 tisíc korun. Sto tisíc korun za čtvereční metr byla ještě před několika lety hranice, podle níž se odlišovalo luxusní bydlení od zbytku trhu.

Zdražování bytů se vystupňovalo v závěru loňského roku. Novostavby v posledním čtvrtletí 2018 meziročně zvýšily ceny téměř o 18 procent, ukázaly nová data Českého statistického úřadu. To byl nejsilnější růst od roku 2010, kdy statistici začali ceny sledovat. Ceny starších bytů vzrostly ve stejném období meziročně v průměru o jedenáct procent.