Stavební spoření je v kurzu. Spořitelny uzavřely výrazně více smluv

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Stavební spořitelny uzavřely v letošním prvním čtvrtletí zhruba 109 500 nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční růst o 28 procent. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo ministerstvo financí na internetu.

Průměrná cílová částka u nových smluv meziročně stoupla o 9000 korun na 415 tisíc korun. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení.

Celkový počet smluv o stavebním spoření nepřetržitě klesá od roku 2003. Ke konci března bylo uzavřeno celkem 3,2 milionu smluv, což je o zhruba 14 tisíc smluv méně než na konci roku 2017.

Celkový počet úvěrů podle statistik ministerstva financí ke konci března klesl. Spořitelny evidovaly zhruba 604 500 úvěrů, tedy o 9 tisíc méně než na konci loňského roku. Objem poskytnutých úvěrů stoupl proti konci loňského roku o procento na 248 miliard korun. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky stoupl na 70 procent.

Ze statistik dále vyplývá, že ministerstvo během dubna stavebním spořitelnám zaslalo jako roční zálohu státní podpory za loňský rok 3,9 miliardy korun. Loni na státní podpoře úřad za rok 2016 vyplatil 3,95 miliardy korun.

Jak si pořídit vlastní bydlení? Odpovědi najdete v magazínu E15. Získat ho můžete zde >>>

Video placeholde

Magazín E15 Chceš bydlet? • E15