V Česku se drtivá většina nových bytů prodala ve čtveřici krajů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Trigema

Středočeský, Plzeňský a Jihomoravský kraj se spolu s Prahou podílely na více než 80 procentech prodaných nových bytů. Vyplývá to ze společných analýz developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Největší meziroční nárůst hlásí Plzeňský kraj. Nových bytů se zde prodalo o zhruba tisícovku více než v předchozím roce. Podobný růst zaznamenal prodej bytů i ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Celkově se popsané kraje podle studie Trigemy vloni podílely na celkových obchodech s novými byty v Česku z více než 80 procent.

„Developerské firmy se zaměřují především na hlavní město, kde je poptávka po novém bydlení nejvyšší. Některé z nich jdou však stále častěji také do regionů. Příkladem je Plzeňsko, kde se prodeje v meziročním srovnání zvedly o 80 procent,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.


Vše o cenách bytů najdete zde >>>


V hlavním městě se nejvíce nových bytů prodalo na Praze 9 a to 1280. Pro srovnání: podle analýzy společnosti Trikaya se v celém Brně v minulém roce na trhu uplatnilo 924 jednotek. Celkově se v Praze uskutečnil prodej více než pěti tisíc nových bytů.

Nejméně se jich se dlouhodobě prodává na Vysočině a v Ústeckém kraji, kde se jedná vždy zpravidla jen o několik desítek jednotek za rok, zjistila analýza Trigemy.

Rozdíly mezi jednotlivými kraji jsou hlavně v cenách za metr čtvereční. V tomto ohledu zůstává nejdražší Praha. Zde si zájemce o nový byt musí připravit mnohonásobně více než v ostatních krajích. Průměrná cena za metr čtvereční je v hlavním městě 85 223 korun. 

V závěsu za ním je pak Jihomoravský kraj. Zde si zájemci ke konci roku pořídili byt za 62 174 korun za metr čtvereční. Takřka stejné ceny za metr čtvereční se pohybují ve Středočeském (51 557 korun) a Plzeňském kraji (50 347 korun). Nejnižší ceny nabízí Moravskoslezský kraj. Náklady na byt jsou zde v průměru zhruba za 22 487 korun za metr čtvereční. 

Přehled počtu prodaných bytů v Česku za rok 2017
LokalitaPočty prodaných bytů 
Praha5 500* 
Středočeský kraj 1 830 
Plzeňský kraj1 260 
Jihomoravský kraj1 230 
Olomoucký kraj520 
Pardubickýkraj 290 
Královéhradecký kraj265 
Jihočeský kraj240 
Karlovarský kraj 140 
Moravskoslezký kraj 100 
Zlínský kraj 95 
Liberecký kraj 80 
Ústecký kraj 30 
Vysočina 20 

Zdroj: Trigema
*Trigema, Skanska Reality, Central Group