V severní části Nákladového nádraží Žižkov vznikne nová čtvrť, developer představil její podobu

Basilejské náměstí

Basilejské náměstí Zdroj: Central Group

Veřejný prostor
Veřejný prostor
Veřejný prostor
Veřejný prostor
Veřejný prostor
7
Fotogalerie

Developer Central Group představil zamýšlenou podobu svého projektu Parková čtvrť v severní části Nákladového nádraží Žižkov. Stavitel bytů začne s přeměnou brownfieldu za dva roky, vznikne při tom až 2600 bytů za celkem devět miliard korun.


Projekt by měl začít první etapou v roce 2020 na Basilejském náměstí, kde má vyrůst nová budova z pera architektů ADNS. Celému území má základní urbanistický ráz vtisknout architekt Jakub Cigler, který se dle svých slov inspiroval u klasických žižkovských a vinohradských bloků.

„Naším cílem bylo zachovat pevně daný urbanismus, jednotící linii a funkční vnitřní uspořádání bytových domů, ale zároveň zajistit různorodou moderní architekturu,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský.

Podle hlavního architekta konečnou podobu čtvrti ovlivní rozsáhlá zelená plocha. Součástí komplexu má být například park o rozloze 1,4 hektaru, který přímo naváže na park Židovské pece, dále také vodní laguny nebo mosty.

Projekt na přestavbu nákladového nádraží koupila Central Group od původního investora Discovery Group v létě 2016. Poté Central Group začala pracovat na jeho přepracování.

Zatímco původní záměr počítal s velkým obchodně-kancelářským komplexem, podle nového projektu má v oblasti převážit rezidenční funkce doplněná o obchody, služby mateřskou školu a restaurace v parterech bytových domů. Změny v projektu by tak měly oproti původnímu plánu snížit dopravní zátěž o zhruba 60 procent, tvrdí Central Group.

Na rozdíl od sousední jižní části lokality Nákladového nádraží, kde plánuje zástavbu Sekyra Group, nepotřebuje Central Group měnit územní plán ani řešit stavební uzávěru či památkovou ochranu starých objektů.

Investiční aktivity Central Group se v posledních letech na Žižkově množí. V sousedství nákladového nádraží už developerská firma Dušana Kunovského vybudovala rozsáhlý bytový komplex Residence Garden Towers, v minulém roce pak od telekomunikační společnosti CETIN koupila budovu bývalého „Telekomu“ a od Pražské správy nemovitostí pak získala také komplex sousedních kancelářských budov.