Výnos z nájemného je až o třetinu vyšší než loni. Praha se blíží stropu, zbytek Česka poroste

Výnosnost pronájmů bytů je v Česku až o třetinu vyšší než loni

Výnosnost pronájmů bytů je v Česku až o třetinu vyšší než loni Zdroj: Midjourney

Podíl ročního nájmu na ceně nemovitosti u pronajímaných bytů v celém Česku letos v říjnu stoupl v průměru na takřka čtyři a půl procenta. Pro majitele investičních bytů, které nabízejí k nájmu, je to dobrá zpráva, v závislosti na regionu jim vynesly až o třetinu více než před rokem. A zatímco v některých oblastech včetně Prahy se podle odborníků výnosnost bytů pomalu blíží vrcholu, jinde může dále stoupat. V Česku běžný výnos z pronájmu investičního bytu by se tak mohl časem ustálit na šesti procentech. Tedy na hodnotě, jakou například právě teď bankovním střadatelům nabízejí jen ty nejvýnosnější tuzemské spořicí účty.

„Například průměrná výnosnost nájemného v krajských městech v říjnu činila kolem 4,2 procenta, takže odhadovaný vrchol leží ještě daleko před námi,“ uvádí ekonom banky UniCredit Jiří Pour s tím, že cesta za šesti procenty bude trvat několik let a půjde primárně na vrub růstu nájemného.

„Ceny nemovitostí se mohou ještě chvíli stabilizovat, nájemné ale dál poroste. Trend růstu výnosnosti investičních bytů proto může pokračovat,“ myslí si ekonom banky Creditas Petr Dufek. Ještě na počátku loňského roku přitom dosahoval průměrný podíl ročního nájemného k ceně bytu kolem 3,3 procenta. V Česku tehdy šplhaly ceny bytů k maximu a nájemné takřka stagnovalo, následkem čehož výnos majitelů bytů z nájemného poklesl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!