Zdražování bytů zatím nezastavil ani propad obchodování

O drahé bydlení přestává být zájem. (ilustrační foto)

O drahé bydlení přestává být zájem. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš, E15

Zatím zdražují všechny typy bytů. (ilustrační foto)
V prvním čtvrtletí se ceny starších bytů meziročně zvedly téměř o jedenáct procent, vyplývá z čísel Českého statistického úřadu.(ilustrační foto)
V Praze je propad aktivity na rezidenčním trhu ještě větší.(ilustrační foto)
V prvním čtvrtletí se objem transakcí s byty meziročně snížil o jedenáct procent. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Přestože prodeje bytů na trhu začínají váznout, na cenách se to zatím moc neprojevuje. V prvním čtvrtletí se ceny starších bytů meziročně zvedly téměř o jedenáct procent, vyplývá z čísel Českého statistického úřadu. Novostavby v Praze dokonce zdražily o více než 14 procent. 

Podle realitních odborníků je však obrat na obzoru. „Aktuální situace naznačuje možné blížící se změny. Ceny nových bytů v nejbližším období již pravděpodobně nijak výrazně neporostou. Ceny volných bytů pak budou zrcadlit neprodané drahé byty z roku 2018. Avšak vzhledem k cenové politice v posledních dvou měsících se zdá, že i zde developeři možná přistoupí k úpravě cen,“ sdělil Petr Hána, manažer v realitním týmu poradenské společnosti Deloitte.

V prvním čtvrtletí se objem transakcí meziročně snížil o jedenáct procent. Vyplývá to ze statistik Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Aktivita na hypotečním trhu spadla o 17 procent.

V Praze je propad aktivity na rezidenčním trhu ještě větší. „Ono se vlastně skoro neprodává. Meziroční propad je nyní 25 procent. V podstatě ukazují, že trh v Praze, i když je hodnocený jako bombastický, je v podstatě mrtvý,“ uvedl Jiří Pácal, ředitel realitní společnosti Central Europe Holding. 

Podle makléře Daniela Kotuly z realitní kanceláře Re/Max City je realita ještě horší, než co ukazují katastrální statistiky. Data zveřejněná ČÚZK totiž u vlastnických transakcí zahrnují i dary a dědictví. Zapsaná zástavní práva obsahují i refinancování hypoték.

„Nemovitosti jsou už moc drahé vzhledem k příjmům většiny obyvatel. Koupě nemovitosti je již v moznostech jen těch bohatších. Ceny již růst v blízké době nebudou. Čeká nás pravděpodobně stagnace cen nebo velmi drobný pokles cen nemovitostí. Zásadní pokles cen zažijeme až s ekonomickou krizí,“ komentoval Kotula.  

Při srovnání výsledků trhu za březen a duben s daty za první dva měsíce letošního roku se u nových bytů v Praze již skutečně ukazuje mírný pokles. Podle Deloitte klesla v tomto období nabídková cena novostaveb o 0,7 procenta. Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a zítra máte ve schránce. Doprava je zdarma.