Ukrajina, dekarbonizace, kryptoměny. Známe priority českého předsednictví

Vláda se chce během předsednictví zaměřit na Ukrajinu, energetiku a bezpečnost EU.

Vláda se chce během předsednictví zaměřit na Ukrajinu, energetiku a bezpečnost EU. Zdroj: Reuters

Vláda Petra Fialy (ODS) už za několik týdnů převezme předsednictví Rady EU.
2
Fotogalerie

Česká vláda již zanedlouho přebere předsednictví Rady Evropské unie a na půl roku povede vyjednávání o nejpalčivějších tématech současné Evropy. Kromě pilování angličtiny pracovali ministři a úředníci v posledních měsících na prioritách půlročního angažmá, které zásadně ovlivnila válka na Ukrajině. Návrh dokumentu, který kromě priorit obsahuje i motto předsednictví, má deník E15 k dispozici. Vláda jej schválí a představí i s novým logem českého předsednictví ve středu večer.

Heslem předsednictví by mělo být „Evropa jako úkol“. Vláda odkazuje na projev exprezidenta Václava Havla z roku 1996 nazvaný Evropa jako úkol, ve kterém první český prezident hovořil o evropské integraci a mezinárodní spolupráci. „Havel vyzval Evropany, aby znovuobjevili své svědomí a převzali odpovědnost za řešení globálních environmentálních, sociálních a ekonomických výzev,“ píše v textu vláda Petra Fialy (ODS). „Nechtěl, aby se Evropa postavila do čela orchestru a vnucovala své kulturní hodnoty zbytku světa. Její role měla být inspirativní, měla vést svým příkladem,“ píše se v úvodu dokumentu.

Geopolitickou situaci starého kontinentu zcela proměnila únorová ruská invaze na Ukrajinu. „Události posledních týdnů a měsíců ukázaly, možná k překvapení mnoha pozorovatelů, že Evropané tváří v tvář vnější hrozbě umějí jednat velice rychle, efektivně a soudržně,“ píše vláda, podle níž se kultura dialogu jeví po dekádách vývoje jako přednost evropské integrace, ne jako její slabina. „Nicméně ona brutální agrese za našimi východními hranicemi jasně ukázala, že musíme najít odvahu přehodnotit některé naše strategie,“ uvádí vláda. Cílem českého předsednictví je posílení bezpečnosti, zejména ve spolupráci s NATO, a ekonomické konkurenceschopnosti Evropské unie. Vláda si za tímto účelem vytyčila pět priorit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!