Absence ministrů TOP 09 není podle Klause důstojná, řešit ji má vláda

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: E15 Eduard Erben

Prezident Václav Klaus nepovažuje za důstojné, že se ministři za TOP 09 neúčastní jednání vlády. "Ať si to řeší vláda, skutečně. Já to za důstojné nepovažuji, ale je to primárně jejich vzájemná hra a není to pro prezidenta žádná specifická úloha," prohlásil dnes Klaus.

Ministři za TOP 09 se ve středu neúčastnili jednání vlády. Na zasedání odmítají chodit kvůli výhradám k personálnímu šéfovi ministerstva školství Ladislavu Bátorovi, který urazil předsedu TOP 09, vicepremiéra a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Vadí ale také Bátorovy vazby na českou krajně pravicovou scénu. Klaus a lidé z jeho okolí v minulých týdnech několikrát Bátoru hájili a označovali jej za oběť štvanice. Neúčast ministrů TOP 09 premiér Petr Nečas (ODS) označil za neomluvenou a neomluvitelnou. Absence ministra financí Miroslava Kalouska byla vzhledem k projednávání daňové reformy pak za hranicí elementární politické odpovědnosti, uvedl předseda vlády.

Jediným řádně omluveným z pětice ministrů TOP 09 je podle premiéra ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který čerpá zdravotní dovolenou. Podle ministrů financí a práce a sociálních věcí Kalouska a Jaromíra Drábka se ministři TOP 09 omluvili. Oba poukazují na zvukový záznam z minulého jednání vlády. Jednací řád uvádí, že nemůže-li se člen vlády výjimečně účastnit jednání schůze vlády, oznámí předsedovi vlády předem důvod své nepřítomnosti a jméno náměstka nebo jiné pověřené osoby, který se za něj jednání schůze vlády zúčastní. Náměstek nemůže hlasovat.