Aero Vodochody už v polovině roku překonalo loňský zisk

Ve výrobní hale Aera.

Ve výrobní hale Aera. Zdroj: Petr Horky

Největší tuzemský výrobce letecké techniky Aero Vodochody za letošní první pololetí vykázal zisk 178 milionů korun, čímž překonal loňský celoroční výsledek o čtyři miliony korun.

Výsledek ovlivnil především úspěšný rozjezd kontraktů nasmlouvaných v posledních dvou letech, oznámila firma v tiskové zprávě. Společnost je v zisku od roku 2007, kdy ji získala do svého vlastnictví investiční skupina Penta.

Aero za šest měsíců utržilo 1,66 miliardy korun, když v loňském roce činily celkové tržby 2,2 miliardy korun. Firma v druhé polovině roku očekává ještě rychlejší růst. Za celý letošní rok chce dosáhnout více než dvojnásobný hospodářský výsledek oproti loňskému roku.

Strategie zvyšování rozmanitosti, vstup do rizikových programů a intenzivní zaměření na outsourcing se jeví jako dobrý základ úspěchu i do budoucna, uvedl prezident Aera Ladislav Šimek.

Aero Vodochody funguje již od roku 1919. V rámci mezinárodních projektů se zaměřuje především na spolupráci s předními leteckými výrobci, jako jsou Boeing, Saab, Sikorsky a řada dalších. Firma také vyrábí vlastní letadla, jako například L-159, který od roku 2001 používá česká armáda.