Akademici u Dobeše neuspěli s požadavkem na stažení reforem

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: ctk

Dnešní jednání ministra školství Josefa Dobeše (VV) s předsedy akademických senátů českých veřejných škol skončilo krachem. Vysoké školy chtějí, aby Dobeš nejdříve stáhl připravované reformní zákony, ten to ale odmítá. Po skončení jednání to oznámili Dobeš a zástupci vysokých škol.

„My jsme si přišli vyslechnout od pana ministra informaci, že oba ty věcné záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům stáhl z jednání ve vládě, ale bohužel on nám tuto informaci nepodal,“ řekl předseda akademického senátu na Českém vysokém učení technickém v Praze Petr Konvalinka.

Dobeš řekl, že při jednání měli členové delegace řadu dotazů a že chtěli diskutovat, ale Konvalinka je na závěr přerušil a oznámil, že pokud ministerstvo nestáhne oba věcné záměry, tak není o čem diskutovat.

K reformě vysokého školství se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Loni Dobeš přišel s věcnými záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měla brzy projednat vláda. První upravuje fungování univerzit a školné, druhý spoření a půjčky na vzdělání. Proti oběma se postavila Česká konference rektorů (ČKR) i Rada vysokých škol. Kritikou nešetřily ani odbory.

V úterý se na ministerstvu školství kvůli chystané reformě sejdou také rektoři vysokých škol. Řada českých vysokých škol si od tohoto jednání slibuje, že se vyřeší zásadní sporné body plánované reformy.