Ani přes ekonomické oživení firmy nábor zaměstnanců nechystají

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Zaměstnavatelé přes ekonomické oživení nebudou ve 2. čtvrtletí zvyšovat počet zaměstnanců. Propouštět chce pět procent firem, naopak nabírat hodlají čtyři procenta, vyplývá ze studie Manpower Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami.

Pro předchozí dvě čtvrtletí plánovalo stejně firem pracovníky propouštět jako nabírat. Celkem 89 procent firem nyní nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro následující čtvrtletí hodnotu minus jedna. V předchozím čtvrtletí nárůst zaměstnanců očekávala čtyři procenta firem, stejně jako jejich pokles.

„Výsledky našeho průzkumu pro druhé čtvrtletí naznačují pokračující opatrnost ze strany zaměstnavatelů. Ti zatím s náborem zaměstnanců vyčkávají,“ komentovala na tiskové konferenci výsledky průzkumu generální ředitelka Manpower ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Rekordní nezaměstnanost

Počet nezaměstnaných v lednu 2014 dosáhl v novodobé historii ČR maxima a nejisté předpovědi minulého průzkumu Manpower Index trhu práce pro první čtvrtletí 2014 se podle Rezlerové potvrdily. Růst nezaměstnanosti není výsledkem hromadného propouštění v některých odvětvích, ale dlouhodobé snahy zaměstnavatelů o zvýšení efektivity jejich činnosti. V době rostoucí konkurence a současného snižování marží jsou firmy nuceny produkovat více s menším počtem lidí, dodala.

Zaměstnavatelé v šesti z deseti odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí snižování počtu pracovních sil. Nejslabší index předpovídají odvětví zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov s čistým indexem trhu práce minus 14 procent. Nepříznivé podmínky na trhu práce hlásí také zaměstnavatelé ve stavebnictví s indexem minus devět procent a velkoobchodu a maloobchodu (minus pět procent). Nejsilnější hodnotu indexu (plus šest procent) hlásí finance, pojištění a nemovitosti a státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a kultura.

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech hlásí utlumené náborové prostředí, nejslabší index je v Čechách (minus dvě procenta). V Praze a na Moravě činil minus jedno procento.

Zaměstnavatelé ve světě začínají být optimističtí
Celosvětové výsledky průzkumu pro druhé čtvrtletí ukazují, že problémy, kterými si prošlo mnoho světových trhů, se uklidňují a zaměstnavatelé začínají projevovat určité dávky optimismu. Zaměstnavatelé ve 38 ze 42 sledovaných zemí a oblastí očekávají nárůst počtu pracovních sil, což je nejpozitivnější výsledek od třetího čtvrtletí 2008.
Zaměstnavatelé v Irsku a ve Španělsku hlásí své první pozitivní náborové plány od roku 2008. Nejsilnější náborové prostředí z globálního hlediska hlásí zaměstnavatelé v Indii, na Tchaj-wanu, Novém Zélandu, v Turecku a Kostarice. Negativní náborové prostředí hlásí vedle Česka již jen Itálie a Francie.

V Číně si vydělám víc než doma, říká český angličtinář