ANO chaoticky mění vlastní úředníky. Zmatené rošády nepomohou, tvrdí premiér

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: ctk

Po pouhých čtyřech měsících opustil horké křeslo šéfa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kubiš. Právě u silničářů jsou výměny managementu rekordní. Není to však jediný rezort či státem ovládaná firma, které kontroluje hnutí ANO, a úředníci se tam až příliš často střídají. Přitom jde o lidi, které si politické uskupení Andreje Babiše samo vybralo.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka neskrývá, že zmatené personální rošády neprospívají stabilitě úřadů a mohou mít negativní dopad na plnění programu jeho kabinetu. „Další změna ve vedení Ředitelství silnic a dálnic rozhodně není dobrá zpráva pro zrychlení přípravy dopravních staveb, které je jednoznačnou prioritou vlády,“ řekl včera deníku E15. Že se jmenování Kubiše může ukázat jako sázka na špatného koně, se v posledních týdnech dalo tušit. Podle kuloárních informací už ministr dopravy Antonín Prachař začal ztrácet trpělivost s vršící se hromadou nesplněných úkolů. Ekonom z oboru IT svou rezignací zřejmě předešel vyhazovu.

Ještě před Kubišem šéf rezortu nezvládl kritičku způsobů, jakým se v tuzemsku staví dálnice, Miloslavu Pošvářovou. Bývalá kontrolorka ŘSD se s ANO rozloučila po hádce s Prachařem, který ji údajně obvinil z krádeží.

Dalším místem sváru se stala spravedlnost, kde se nesoulad mezi ministryní Helenou Válkovou a její náměstkyní Hanou Marvanovou snažil urovnat i Sobotka. Podle Válkové ji Marvanová nerespektovala. Babiš dlouholeté obhájkyni části klientů zkrachovalého H-Systemu nabízel, aby mu radila s legislativou. Chtěl také, aby za jeho hnutí kandidovala v senátních volbách. Marvanová dlouho neváhala a vrátila se do advokacie.

Personální změny v Thermalu

Naposledy vzbudily rozruch Babišovy chaotické změny ve vedení státního hotelu Thermal v Karlových Varech. Jako ministr financí v polovině měsíce kompletně vyhodil celé vedení. Bývalého karlovarského primátora za ODS Josefa Pavla nahradil v čele firmy Daniel Křováček. Zatímco Křováček byl dříve z jiného hotelu propuštěn kvůli zneužívání peněz a zaměstnanců k soukromým účelům, za Pavla vykazoval Thermal vysokou obsazenost pokojů a kladné hospodaření.

Křováček ani nové představenstvo se však ve funkcích dlouho neohřáli. Po stížnostech zaměstnanců a také premiéra Sobotky je Babiš koncem minulého týdne všechny odvolal. Ve vedení skončil i poslanec ANO a šéf karlovarské buňky hnutí Roman Procházka.

Jeho angažmá kritizoval právě Sobotka. „Koalice se zavázala, že poslance nebude do státních firem dosazovat,“ připomněl. Nyní chce Babiš na generálního ředitele hotelu Thermal vypsat výběrové řízení.