ANO chce odvolat šéfa vojenské pojišťovny

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš Zdroj: CTK

Šéf Vojenské zdravotní pojišťovny Karel Štein těsně unikl odvolání z funkce. Pokus inicioval náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta dosazený hnutím ANO. Po čtvrtečním zasedání správní rady pojišťovny se proto začalo spekulovat o snaze ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše ovládnout jednu ze sedmi zdravotních pojišťoven v zemi. Část Babišova podnikání zasahuje i do zdravotnictví.

Přestože Štein křeslo uhájil, jeho dny jsou podle zdrojů deníku E15 sečteny. Skončit má po prázdninách, kdy se uskuteční další jednání rady. Důvodem má být to, že ho na konci loňského roku obvinila protikorupční policie. Generální ředitel VoZP tvrdí, že se ničeho protizákonného nedopustil.

Koncem minulého týdne debatovala rada několik hodin. Babiš údajně dal ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO) pokyn, aby Kuchta jako člen správního orgánu hlasovaní o důvěře Šteinovi prosadil. Proti se však postavili zástupci armády, takže výsledek byl pět ku pěti. Napomohla tomu i nepřítomnost radních za ministerstvo zdravotnictví. Stropnický odkázal deník E15 na mluvčího Jana Pejška.

Ten popřel, že by snahu o odvolání Šteina motivovaly zájmy šéfa ANO. „Jednání skončilo závěrem, že se správní rada k tématu vrátí v září poté, co bude dozorčí radou pojišťovny informována o průběhu vyšetřování generálního ředitele republikovou policií,“ uvedl Pejšek.

Babiš údajně dal ministrovi obrany Stropnickému pokyn, aby Kuchta jako člen správního orgánu hlasovaní o důvěře Šteinovi prosadil.

Zarážející je, že chyběli všichni zástupci rezortu Svatopluka Němečka (ČSSD), který bývá nejčastějším terčem Babišovy kritiky. Podle Němečkova mluvčího Ladislava Štichy byla nepřítomnost radních jen souhra náhod. „Jeden z členů skončil a dosud nebyl jmenován jeho nástupce. Další měl plánovanou dovolenou a třetí členka byla nemocná. Takže žádný pokyn nebyl a nebude vydán. Členové hlasují podle svých znalostí situace a problematiky dané pojišťovny,“ sdělil Šticha.

Šteina, který vede VoZP sedmým rokem, podezírá policie spolu se třemi lidmi ze soukromé sféry ze špatného hospodaření při uzavření dvou desítek zakázek. „Celý spis se týká osoby generálního ředitele jen zlomkem. Obvinění je absurdní, jde o další pokus o kriminalizaci pojišťovny,“ reagoval ústav. VoZP je se 700 tisíci pojištěnci třetí nejmenší česká zdravotní pojišťovna. Letos počítá podle plánu schváleného vládou s příjmy 16,1 miliardy a výdaji na léčení 15,5 miliardy korun.