Zdravotní pojišťovny žádají růst odvodů státu v příštím roce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Svaz zdravotních pojišťoven (SZP) varuje, že desetiprocentní růst platů v nemocnicích v příštím roce, na němž se dohodla vládní koalice se zdravotníky, se z výběru pojistného nepokryje. Nárůst výběru pojistného, který loni činil pět procent, za čtyři měsíce roku 2016 stagnuje, uvedl na webu prezident SZP Ladislav Friedrich.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) předkládá vládě návrh na zvýšení odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané. Systém by získal v příštím roce 9,88 miliardy korun navíc. Na růst platů v nemocnicích jsou potřeba zhruba čtyři miliardy korun, byly by tak finanční prostředky i na platy pro nový personál, obnovu vybavení nemocnic a zlepšení péče.

Přilití peněz od státu podporují nemocnice, lékařská komora, lékařské i zdravotnické odbory i odborová centrála a pacienti. Nyní se k nim přidaly i zaměstnanecké pojišťovny. VZP požadavek na růst odvodů nekomentovala.

VZP: Na prognózy je zatím brzy

„V tuto chvíli by bylo předčasné dělat nějaké prognózy, je potřeba počkat alespoň na polovinu roku,“ řekl dnes ČTK k varování zaměstnaneckých pojišťoven mluvčí VZP Oldřich Tichý. VZP letos od ledna do dubna vybrala na pojistném 52,174 miliardy, o 3,55 procenta meziročně víc. Loni měla z pojistného, včetně příjmů za státní pojištěnce, celkem 153,427 miliardy korun.

„Aktuální údaje za rok 2016 jsou prozatím nepříjemným překvapením. Nárůst se za první čtyři měsíce prakticky zastavil. Lze sice očekávat mírné zlepšení v květnu, ale spolu se snižujícím se odhadem hospodářského vývoje ČR pro rok 2017 je třeba brát tyto signály vážně,“ uvedl Friedrich.

Svaz zdravotních pojišťoven dlouhodobě požaduje navýšení odvodů. Zároveň upozorňuje, že finanční stabilitu systému není možné dosáhnout jen vysokým navýšením plateb za státní pojištěnce. Úpravy systému jsou nutné. Potřebné změny již nemohou být přijaty tak, aby přinášely významný přínos v roce 2017 a pravděpodobně ani v roce 2018. „Mimořádné navýšení platů tak bude muset státní rozpočet významně sanovat,“ shrnul Friedrich.

Platy ve zdravotnictví se v příštím roce zvednou o pět procent