ANO přizve občanské demokraty do vlády

Štáb hnutí ANO

Štáb hnutí ANO Zdroj: reuters

ANO
Jaroslav Faltýnek
3
Fotogalerie

Hnutí ANO nabídne občanským demokratům možnost vládní spolupráce. Novinářům to řekli před dnešním prvním jednání sněmovní frakce ANO předseda hnutí Andrej Babiš i první místopředseda Jaroslav Faltýnek. Zástupci ANO a ODS se setkají večer ve sněmovně.

 

"Spolu s ODS máme 103 poslanců, máme podobný program. Zásadní rozdíl je v EET. Ano, my určitě tu nabídku chceme dát ODS," uvedl Babiš. Podle Faltýnka z médií zní, že ODS s ANO spolupracovat nechce. Na setkání se proto představitelé hnutí chtějí zeptat na konkrétní důvody, zda jsou programové nebo osobní, řekl.

Faltýnek podotkl, že zástupci ANO si podrobně prostudovali volební program ODS. "Nacházíme tam poměrně hodně styčných bodů," uvedl. Ohledně elektronické evidence tržeb zdůraznil, že ANO navrhuje některé úlevy pro živnostníky.

Občanští demokraté koalici nadále odmítají. “Platí stanovisko ODS že s hnutím ANO nebudeme vést jednání o vládě. Nebudeme jednat ani o jiné formě podpory,” řekl předseda ODS Petr Fiala ke spekulacím, že by mohlo jít o menšinovou vládu hnutí ANO s podporou ODS. Na večerní schůzi se zástupci ODS chtějí podle svých slov bavit pouze o uspořádání sněmovny. 

Podle Faltýnka není reálné, aby Babiš nebyl ve vládě. Na základě informací z obvinění v případu dotace pro farmu Čapí hnízdo chtějí představitelé ANO doložit, že údaje, na kterých je policista postavil, jsou "naprosté nesmysly", dodal Faltýnek.

O vládě by ale mělo být zejména až druhé kolo debat ANO s dalšími stranami, nyní jednají hlavně o ustavení Sněmovny. Podle Faltýnka se zdá, že dohoda ohledně struktury dolní komory dosažena bude.

Zástupci ANO zároveň oznámili, že poslanecký klub ANO nadále povede Faltýnek. Členové nejsilnější sněmovní frakce ho zvolili na své první povolební schůzi.

Klub ANO se po víkendových volbách rozrostl ze 47 na 78 poslanců. Faltýnkovo zvolení do čela frakce se očekávalo, případné vládní ambice neměl. V končícím volebním období vedl sněmovní zemědělský výbor a byl členem organizačního výboru. Nyní volí členové frakce místopředsedy, kterých bude sedm.