ANO rozpoutalo zemětřesení, Babišovi ministři mění i šéfy oddělení

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Martin Stropnický Zdroj: ctk

Slova o „noci dlouhých nožů“ ve státní správě, jimiž kdysi Mirek Topolánek (ODS) zahájil vládní éru, si ze současné koalice osvojilo především hnutí ANO. A řeže hluboko. Na šesti ministerstvech, za něž zodpovídá, se nespokojilo pouze s výměnou drtivé většiny náměstků. Nedobrovolně musela odejít nebo se chystá k odchodu řada sekčních šéfů, ředitelů odborů a vedoucích oddělení.

Mezi nejaktivnější patří ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Ta odvolala vrchního ředitele sekce ekonomiky Stanislava Cysaře, dva ředitele odborů a dva vedoucí oddělení. Zuzana Jelenová, která řídila personální odbor, rezignovala sama. Zcela novými jmény ve vedení úřadu jsou Ivan Štern zodpovědný za odbor rozpočtu, ředitelka kabinetu Jourové Jana Ševčíková nebo šéfka komunikačního odboru a bývalá mluvčí ANO Radka Burketová.

Antonín Prachař neváhal se změnami na ministerstvu dopravy ani minutu, i tam zaznamenali personální průvan na nižších pozicích. Prachař otevřel dveře úředníkům, které propustil jeho předchůdce Zdeněk Žák. Znovu instalován byl ředitel legislativní sekce Jakub Kopřiva, na svůj post se vrátila i jeho matka.

Naopak Žákem dosazený ředitel právního odboru Robert Pálenský se musel poroučet, odbor vede jeho bývalý šéf Jan Teleky. S Žákem automaticky odešli i jeho tajemník Jakub Bazgier a ředitel kabinetu Zbyněk Šolc, na jehož místo se dostal loni na podzim odvolaný šéf krajského úřadu v Olomouci Libor Kolář.

Na MMR míří nový náměstek
Stále neobsazený je post náměstka, který má na ministerstvu pro místní rozvoj zodpovídat za bytovou politiku, územní plánování a stavební řízení. S kandidátem ČSSD se má šéfka rezortu Věra Jourová setkat dnes. Podle informací deníku E15 se v sociální demokracii hovoří mimo jiné o Ivanu Přikrylovi. Ten už náměstka na ministerstvu dělal, když rezort řídil Jiří Paroubek. Avšak možná právě kvůli této vazbě bude chtít premiér Bohuslav Sobotka někoho jiného. Jourová naznačila, že novým náměstkem bude někdo z komunální sféry.

Nezahálí ani ministr obrany Martin Stropnický. Odvolal ředitele majetkové sekce Milana Karáska a v čele Agentury pro hospodaření s nepotřebným majetkem skončil Josef Lachman. Důvodem je tendr na prodej Žižkových kasáren v pražském Karlíně. Podle informací deníku E15 se chystají změny rovněž ve vedení sekce obranné politiky a strategie a některých odborů.

V ostrý střet mezi ministrem financí Andrejem Babišem a místopředsedou opoziční TOP 09 Miroslavem Kalouskem vyústilo odvolání ředitele legislativního odboru rezortu Michala Švorce. Ten však z úřadu neodchází.

O dosud největší rozruch se postarala ministryně spravedlnosti Hana Válková, když zahájila správní řízení proti šéfovi Vězeňské služby Petru Dohnalovi. Válkovou za tento krok kritizuje i koaliční partner ČSSD.