ANO údajně inkasovalo miliony od poslanců

Předseda ANO Andrej Babiš na sněmu strany

Předseda ANO Andrej Babiš na sněmu strany Zdroj: Tomas Novak, Euro

Ve výroční zprávě vládního hnutí ANO, jehož účetnictví vede Agrofert vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše, je poměrně závažná chyba. Takzvané expertné poslanců, což je paušál určený například na vypracování znaleckých posudků, je zahrnuto do kolonky státní příspěvky na činnost. Každý ze 47 partajních zákonodárců měl v loňském roce měsíčně odvést přes 7200 korun, dohromady tedy více než čtyři miliony.

Zpráva obsahuje i další nesrovnalosti. Chybí darovací smlouva s uskupením Východočeši, od něhož ANO dostalo 665 tisíc korun. Sporný je rovněž dar pocházející od Nadačního fondu Rozvoje Slovácka. Hospodaření parlamentních stran má dnes na programu kontrolní výbor Poslanecké sněmovny.

„V žádné jiné straně to nefunguje tak, že z expertného odvádějí poslanci peníze. Ani nevím, jak by to bylo možné, protože pokud si objednají nějaké služby znalců, musí sněmovně předložit fakturu,“ řekl deníku E15 předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM). Dodal, že od roku 2002, kdy je poslancem, se s něčím podobným nesetkal. Stejně reagoval i šéf klubu ČSSD Roman Sklenák: „Naši poslanci využívají expertné výhradně na základě svého individuálního rozhodnutí.“ Podle Koníčka nemůže výbor Babišovo hnutí sankcionovat. „Pouze se můžeme usnést, aby výroční zprávu doplnilo a doložilo, odkud ty peníze má,“ konstatoval.

Nedostatky vykazuje i dar od Východočechů. Místo darovací smlouvy je ke zprávě přiložen pouze dopis. Zarážející je rovněž dar sto tisíc korun od Nadačního fondu Rozvoje Slovácka, který nezveřejňuje hospodaření, nemá internetové stránky a nedají se dohledat jeho sponzoři nebo akce, které podpořil. „Nemají narcistní potřebu vystupovat v médiích,“ zdůvodnil to nedávno týdeníku Euro lídr kandidátky ANO v Uherském Hradišti Jan Zapletal.

Chyby se vyskytují rovněž ve výročních zprávách jiných stran. Například KDU-ČSL navzdory loňské výtce kontrolního výboru v seznamech dárců stále míchá fyzické a právnické osoby. Překvapivé také je, že mezi sponzory strany, která bojuje proti hazardu, se objevila společnost Casino Kartáč Group.