Antimonopolní úřad pozastavil policii miliardovou soutěž na telekomunikační služby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Nové výhrady má antimonopolní úřad k výběru telekomunikačních služeb pro resort vnitra. Zakázkou se úřad zabývá opakovaně. Ministerstvo v minulosti nemohlo v tendru pokračovat, nakonec ÚOHS loni v červenci řízení zastavil. Ministerstvo muselo pozměnit zadávací podmínky. Na postup úřadu si stěžují stávající dodavatelé T-Systems Czech Republic a GTS Czech. Objem zakázky je 4,6 miliardy korun bez DPH.

„V uvedené věci probíhá prvostupňové správní řízení, 8. ledna 2014 bylo rovněž vydáno předběžné opatření, kterým se zadavateli zakazuje uzavřít smlouvu s vybraným uchazečem,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Ministerstvo chce aukcemi na poskytování telekomunikačních služeb v letech 2013 až 2017 ušetřit až 30 procent proti současným výdajům. Má v plánu poprvé použít takzvaný dynamický nákupní systém, při kterém se během čtyřletého období mohou hlásit o jednotlivé menší zakázky stále nové firmy. Systém podobný aukcím by prý měl uspořit několik set milionů korun.

Dosavadní poskytovatelé T-Systems a GTS Czech koncem loňského roku poslali na ÚOHS své stížnosti. GTS Czech se domáhá zrušení 114 výzev k podání nabídek na poskytování služeb KIVS.

T-Systems chce, aby ÚOHS zrušil celé zadání zakázky. V návaznosti na tyto kroky ministerstvo dle informací realizaci elektronických aukcí pozastavilo.