Babiš chystá bič na úředníky: kontrolu toku veřejných financí

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministerstvo financí představilo návrh zákona, který by měl od základu změnit vnitřní systém kontroly toků veřejných financí. Norma se dotkne nejen jednotlivých vládních rezortů, ale i krajů a obcí, a dokonce i jednotlivých úředníků. Zlepšení kontroly a řízení veřejných financí po Česku požaduje Evropská komise, popohnat rezort k rychlejší práci na potřebné normě se snažily i nevládní organizace jako Oživení či Transparency International.

„Zákon obecně stanovuje principy, jak se mají chránit veřejné finance. Rozpracovává tři zásady – účelnost, hospodárnost a účinnost. Odeslali jsme ho do připomínkového řízení,“ uvedl ministerský náměstek Tomáš Vyhnánek.

Podle něj by se napříště měl zjednodušit systém vnitřních kontrol ve státní správě, vymezit by se měla odpovědnost konkrétních útvarů a osob v rezortech za vynakládané veřejné výdaje. Norma stanovuje pravidla pro interní audity a zajišťuje, aby byly kontroly a audity harmonizovány.

Zároveň by se měla zjednodušit kontrola dotací ze státního rozpočtu. Odpovědnost za kontrolu dotací a vyměřování odvodů, respektive pokut, se přesune na poskytovatele dotace. Nyní ji bez ohledu na jednotlivé rezorty nesou finanční úřady. Vymáhat pokuty nadále bude celní správa, ministerstvo financí bude odvolací instancí.

Vznikne také vládní výbor pro audit

Návrh také počítá se zřízením vládního Výboru pro audit a se vznikem menších výborů v jednotlivých rezortech. Vládní výbor by měl mít devět členů jmenovaných kabinetem. Tři členové by měli být navrženi vládou, tři rezortem financí, tři by měli být nezávislí odborníci. „Velký výbor by měl řešit problém auditů komplexně a problémy, které na něj přenesou ty menší výbory. Měl by vyhodnocovat audit za všechny rezorty,“ konstatoval Vyhnánek. Návrh by se měl dostat na jednání vlády v září nebo říjnu. Účinný by měl být od října 2016, plně by podle zákona měla státní správa fungovat od roku 2017.

Babišův úřad na zákonné úpravě pracuje delší dobu, první návrh úřadu vrátila k přepracování Legislativní rada vlády. Podle Vyhnánka to bylo kvůli legislativně-technickým otázkám, protože zákon je provázán s dalšími normami jako například daňový, správní nebo kontrolní řád.