Babiš na sjezdu lékařské komory nebude. Vláda krizi neřeší, tvrdí Kubek

Milan Kubek

Milan Kubek Zdroj: Michael Tomes

Mimořádný sjezd, který svolává těsně před krajskými volbami Česká lékařská komora, měl být platformou pro otevřenou diskuzi s politiky. Místo toho se lékařské komoře scházejí od politiků omluvenky. „Svou účastí nebo neúčastí mohou dát politici najevo, jak to se zdravotnictvím myslí. Jestli jsou problémy pro ně skutečně důležité, nebo jsou to jen předvolební řeči,“ uvedl Milan Kubek, šéf ČLK.

Nejvíce bude lékařům chybět vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který se vymezuje proti jejich požadavkům a o českém zdravotnictví tvrdí, že je neefektivní.

„Ministr se z účasti omluvil pro svou časovou zaneprázdněnost. Účastí nicméně pověřil Adama Vojtěcha, tajemníka za oblast zdravotnictví,“ uvedla Kateřina Vaidišová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Toho ale zástupci komory mezi hlavní hosty zařadit odmítli. Diskutovat prý má v nynější situaci smysl jen s těmi, kteří rozhodují a mají politickou odpovědnost, ne s poradci a úředníky.

Nepřijede ani Bělobrádek

Nepřijede prý ani vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Dorazit by snad měl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Mimořádný sjezd komory se má konat 22. října. Je součástí kampaně Zdravotnictví volá o pomoc, ve které komora upozorňuje na nedostatek personálu a financí na zdravotní služby. „Bohužel ministerstvo zdravotnictví ani vláda krizi v českém zdravotnictví neřeší. Nezbývá nám nic jiného než svolat do Prahy mimořádný sjezd,“ ohlásil akci před časem Kubek.