Babiš se obul do lékařů: Na tak drahou agenturu ANO nemá

Milan Kubek

Milan Kubek Zdroj: E15 Anna Vackova

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš kritizuje chystanou protestní akci České lékařské komory s názvem Zdravotnictví volá o pomoc, která má vrcholit před volbami do krajských zastupitelstev.

Babiš je připravovanou kampaní překvapen, protože zdravotnické komory mají být podle něj nepolitickými organizacemi. „V opačném případě se mění v odborové organizace a ztrácejí tak z pohledu svých členů legitimitu,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci, kde rozebíral úspěchy ministerstva financí a jeho plány na letošní a příští rok.

Šéf ANO připomněl, že České lékařské komoře pomůže stejná agentura, která před pěti lety vedla podobnou akci spojenou s hromadnými výpověďmi nemocničních lékařů Děkujeme, odcházíme. „Stěžují si na nízké platy a přitom si najmou agenturu, kterou si hnutí ANO nemůže dovolit,“ poznamenal Babiš.

Spolupráce už je schválená

Konkrétně jde o firmu Erwing PR Jiřího Hrabovského. Mluvčí komory Michal Sojka začátkem týdne serveru E15.cz potvrdil, že spolupráce už je schválená, a to včetně tématu i finančního rámce. Nová zakázka má být údajně v řádu statisíců korun. Už teď se na ní podílejí i okresní sdružení hospodařící s částí příjmů komory samostatně. Dvě z nich se rozhodla poslat příspěveky ve výši 100 tisíc a 200 tisíc korun.

Sojka připomněl, že Ewing PR za Děkujeme, odcházíme získal prestižní evropskou cenu. Komoru akce přišla na 3,5 milionu korun. Výsledkem kampaně bylo memorandum vlády s lékaři o postupném zvyšování platů, které se však dosud nenaplnilo. Chystaná akce Zdravotnictví volá o pomoc by podle Sojky měla být vedena v první fázi na sociálních sítích, aby se informace „dostaly co nejvíc mezi lidi“.

Vrcholit by měla právě s podzimními krajskými volbami, komora chce učinit zdravotnictví jejich zásadním tématem, protože kraje spravují řadu nemocnic a ambulancí a zodpovídají za dostupnost péče na svém území.
Česká lékařská komora hospodaří ročně se zhruba 50 miliony korun, z největší části ho tvoří povinné členské příspěvky lékařů. Stavovská organizace je dlouhodobě v zisku.

ČLK varuje: České nemocnice jsou závislé na práci lékařů-cizinců