Babiš váhá s penězi pro poštu, vadí mu bývalá ředitelka Hrdá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Kolem České pošty začíná být dusno. Vláda už podruhé odložila jednání o zákonu o poštovních službách a podruhé je to na popud hnutí ANO Andreje Babiše. Jde přitom o hodně, až o 1,7miliardovou injekci. Pokud stát podniku neulehčí, hrozí rušením poboček.

Hnutí ANO mělo původně k novele zákona jednu zásadní připomínku. Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš nechtěl napsat poště bianco šek, aby si mohla říci, kolik od státu žádá. Problémy se ale vyřešily po vzájemné schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSSD. Babiš souhlasil, že poště pomůže půlmiliardou korun.

Dohoda ale platila pouze do dnešního dne. ANO projednávání novely, a tudíž i transfer peněz, odsunulo. „Ministerstvo financí žádá ještě některá doplnění. Předpokládáme, že se téma bude projednávat na příštím zasedání vlády,“ řekl mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Hrdá dělá pro Babišova konkurenta

Důvodem současných potíží je podle informací E15.cz to, že se hnutí ANO nezdá role Marcely Hrdé. Bývalá šéfka pošty tam nastoupila za vlády Jana Fischera. Jejím nadřízeným v roli ministra vnitra byl tehdy Martin Pecina, nominant ČSSD. Hrdá dnes působí jako poradkyně pošty a udržuje tam neformální vliv lídra koalice. Babiš se měl právě na její roli ptát v dopise premiéra Bohuslava Sobotky a než dostane odpověď, dohody ohledně peněz pro poštu neplatí.

Hrdá ale zároveň pracuje ve vydavatelství Empresa Media mediálního magnáta Jaromíra Soukupa, Babišova konkurenta. Konkrétně vede z pozice generální ředitelky jeho TV Barrandov. Soukupův mediální dům mimochodem stojí také za posledním odhalením, že Babišova družka Monika neproclila hned po příletu z New Yorku kabelku, kterou ve Spojených státech nakoupila.

Kompenzační fond

Problémem ve financování pošty je takzvaný kompenzační fond, stěžejní bod zákona o poštovních službách. Fond je nezávislý na poště a mají se z něj platit objednávky státu na počet poboček, rychlost doručování a podobně. Zjednodušeně řečeno jde o náklady na veřejnou službu, které by pošta neměla, pokud by se chovala striktně jako komerční podnik.

Sama pošta spočítala náklady, a tudíž objem fondu, na 1,7 miliardy. Potíž je v tom, že fond má být podle stávajícího zákona financován všemi poštovními operátory na trhu podle jejich velikosti. A protože má pošta 90 procent trhu, měla by i z 90 procent fond plnit. Protože její výsledky směřují dlouhodobě do červených čísel, chtěl by její ředitel Martin Elkán, aby stát peníze do fondu nasypal.

Dohodl se na tom i se svým šéfem, ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSSD. Mezitím ovšem Český telekomunikační úřad řekl, že 1,7 miliardy je příliš nafouknuté číslo a pošta si do univerzální služby napočítala i věci, které tam nepatří. Správná suma je podle něj kolem 700 milionů.

Pavel Páral: Poštovní miliarda na špatné adrese