Babišova slova o předčasných volbách? Jen strategická příprava na vyjednávání, říká Chovanec

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: CTK

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády
Milan Chovanec
Andrej Babiš
4
Fotogalerie

Výrok premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) o možnosti předčasných voleb pokládá úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec za přípravu na druhé kolo jednání o vládě. Rovněž podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila jde o taktický výrok, kterým chce Babiš tlačit zejména sociální demokracii "do kouta". Uvedli to v pořadu Partie televize Prima.

Babiš připustil v rozhovoru pro sobotní Právo předčasné volby, pokud jeho druhá vláda nezíská ve Sněmovně důvěru. Podporu pro ni by chtěl získat do konce února. Chovanec soudí, že jde o určité vyhrožování, aby další jednání o novém kabinety dospěly k dohodě. "Andrej Babiš ví, jak uhodit hřebíček na hlavičku," řekl Chovanec.

Pospíšil poukázal na to, že ANO nemá ústavní většinu nutnou pro rozpuštění Sněmovny. Jinak by mohl dolní komoru rozpustit po neúspěšném třetím pokusu o sestavení vlády s důvěrou prezident Miloš Zeman, který ale deklaroval, že předčasné volby nechce, připomněl šéf TOP 09. Zdůraznil, že politickou odpovědnost za sestavení vlády má hnutí ANO vzhledem k vítězství v říjnových volbách. Pokud se to hnutí nepodaří, půjde o selhání ANO a Babiše, dodal Pospíšil.

Chovanec i Pospíšil zmínili možný kabinet na půdorysu ANO, SPD Tomia Okamury a KSČM. Hnutí ANO ale nyní čeká, jak dopadne sjezd sociální demokracie v polovině února. Chovanec, jeden z kandidátů na předsedu strany soudí, že ČSSD potřebuje zejména vlastní restart. Jediná ambice ČSSD k vládě je podle něho ta, aby byla proevropská, což se podle Chovancova dřívějšího vyjádření neslučuje s názory Okamurova hnutí SPD. "My v ní vůbec nemusíme sedět," řekl dnes statutární místopředseda ČSSD.

Další z kandidátů na předsedu ČSSD, nynější místopředseda Jan Hamáček ale vládní spolupráci s ANO připouští. V rozhovoru pro server iDnes.cz mimo jiné uvedl, že pokud by ČSSD tolerovala jednobarevnou menšinovou vládu ANO, nepřineslo by to sociální demokracii žádnou přidanou hodnotu. Na stole je podle Hamáčka koalice, nebo opozice.

Lídři ČSSD a TOP 09 v diskusi v televizi Prima shodně uvedli, že se případných předčasných voleb neobávají. Podle Chovance ale nutné nejsou. Pospíšil mluvil v souvislosti s volbami o případné spolupráci středových a pravicových stran. Z jeho vyjádření vyplynulo, že jde zejména o Starosty a nezávislé a o KDU-ČSL.