Bělobrádek pokračuje v přestřelce: Výměna unesených je odpovědností ANO

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Za kauzu údajné výměny Alího Fajáda za pětici Čechů unesených v Libanonu nesou podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka odpovědnost lidé z hnutí ANO. Jeho předseda Andrej Babiš se podle Bělobrádka svými dnešními výroky snaží od odpovědnosti ANO odvést pozornost.

Bělobrádek ráno prohlásil, že ministr obrany Martin Stropnický (ANO) by měl kvůli komentování případu únosu Čechů v Libanonu zvážit setrvání ve funkci. Babiš uvedl, že by si Bělobrádek měl nemístné výzvy k rezignaci odpustit a věnovat se podpoře vědy, což by prý Česku prospělo více než nesmyslné útoky na koaličního partnera.

Stropnický podle Babiše nevyzradil žádné státní tajemství a nedopustil se žádného přečinu. Bělobrádek se proti slovům šéfa ANO v prohlášení zaslaném novinářům důrazně ohradil. „Nevyzval jsem ministra Stropnického k rezignaci, to udělala ODS, a bylo by dobré, kdyby si ministr financí v zahraničí nechal má slova interpretovat přesně,“ uvedl.

Stropnický minulý týden potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Libanonce Fajáda do USA. O tom rozhodl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Bělobrádek si proto myslí, že za kauzu „nesou odpovědnost nominanti hnutí ANO“. „A to zejména za její více než nešťastné komentování ze strany ministra Stropnického. Ostré výroky Andreje Babiše tak beru jako snahu odvést pozornost od podstaty věci, kterou je politická odpovědnost jeho lidí a jeho samotného coby předsedy hnutí ANO,“ uvedl Bělobrádek.