Bělobrádek: S Babišem jsme připraveni jednat

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek může slavit. Jeho strana bude mít po letech zastoupení ve Sněmovně

Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek může slavit. Jeho strana bude mít po letech zastoupení ve Sněmovně Zdroj: ctk

Předčasné parlamentní volby vrátily do politické hry KDU-ČSL. Lidovci se přiblížili hranici sedmi procent a výsledek přivítali s nadšením. Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka jsou nyní připraveni jednat s případnými politickými partnery.

E15.cz: Předvolební průzkumy předpovídaly KDU-ČSL pět procent, což je hranice pro vstup do Sněmovny, jste se současným výsledkem spokojený?

Předvolební průzkumy ukazovaly čtyři a půl až sedm procent, takže ten odhad mezi šesti až osmi procenty, který jsem v posledních dnech říkal, se ukázal jako relevantní. Je potřeba se podívat, které agentury také průzkum dělaly, v tom je velký rozdíl a také velký nepořádek. Druhá věc je, že průzkumy se ne vždy trefí, v krajských volbách jsme často dostali například i dvojnásobný výsledek, než byly preference. Já jsem spokojen, my jsem to takto odhadovali. Myslím si, že to je adekvátní situaci.

E15.cz: Vypadá to, že podle výsledku získáte 14 míst v Poslanecké sněmovně, jste i s tím spokojený?

Je to víc, než v roce 2006, takže ano.

E15.cz: Před volbami jste vylučoval spolupráci s komunisty a s hnutím Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury, které jste označil za extremistické a populistické, nezměnil jste názor?

Označil jsem je za radikální. Jednat o spolupráci s nimi klidně budu, ale určitě s nimi nebudeme v koalici.

E15.cz: Byl byste ochoten jít do koalice například s ČSSD nebo ANO Andrejem Babišem?

Jsme připraveni jednat, ale pan Babiš říkal, že vládu levice nepodpoří, já myslím, že na koalici to nevypadá. Jsem připraven jednat i o vzniku menšinové koalice s naší podporou, ale pokud to pan Babiš vyloučil, tak uvidíme, jestli změní svůj názor.