E15.cz online: Babiš chce vládu ČSSD a KDU-ČSL, kterou by ANO tolerovalo

Později Babiš připustil, že bude vyjednávat o budoucí vládě

Později Babiš připustil, že bude vyjednávat o budoucí vládě Zdroj: Dusan Kutner, E15

Prezident Miloš Zeman odevzdal svůj hlas ve volebním středisku v budově základní školy v Brdičkově ulici v Praze 5. "Budu samozřejmě respektovat úspěch té strany, která ve volbách uspěje, to je samozřejmé," uvedl s tím, že prezident nemá zasahovat do všeho.
Václav Klaus s manželkou Livií u voleb. Exprezident si myslí, že ODS, jejímž je čestným předsedou, volební porážka prospěje.
"Naše země potřebuje stabilní vládu, silnou vládu, vládu, která je sociálně citlivá. Já jsem přesvědčený o tom, že jenom silný mandát umožní sociální demokracii, aby se pustila do řešení problémů, které se tady v uplynulých letech nahromadily," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poté, co vhodil do urny hlasovací lístek v Základní škole na Komenského náměstí ve Slavkově u Brna. Chtěl by, aby strana získala hlasy více než třetiny voličů.
Zatímco ostatní přemýšlejí, s kým po volbách sestaví koalici, volební lídr ODS Miroslava Němcová bude v neděli jednat o budoucnosti strany, která očekává volební debakl.
Premiér v demisi Jiří Rusnok si k volbám odskočil ze summitu Evropské unie. "Jsem celoživotní optimista, takže očekávám, že si zvolíme parlament, který bude pracovitý, poctivý, a pokud možno, stabilní a od něj se odvine stejná vláda," řekl
7
Fotogalerie
Sociální demokracie, která se v předvolební kampani snažila tvářit jednotně, se viditelně rozštěpila. Vedení strany po nepřesvědčivém vítězství ve volbách vyzvalo svého šéfa Bohuslava Sobotku, aby odstoupil z funkce. Ten to však odmítl. Mezi příznivci Sobotky a jeho odpůrci se strhla tvrdá slovní přestřelka. Padaly výrazy jako podpásovka a podraz. Špičky partaje také odstavily předsedu strany z vyjednávání o budoucí vládě. K rezignaci vyzval Sobotku i prezident Miloš Zeman.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš je situací v ČSSD šokován, protože tato strana, vítěz voleb, prý destabilizuje naši politickou situaci. „Doufám, že voliči sledují, co se tam děje, a že pochopili, že polistopadovým stranám jde jen o moc a peníze,“ prohlásil předseda druhého nejsilnějšího volebního uskupení.

ONLINE:

10:48Sobotka: Příčinou nižšího výsledku ČSSD je nejednotnost strany

Hlavní příčinou nižšího volebního výsledku ČSSD je nejednotnost strany. Ve svém prohlášení to uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka, kterého v neděli předsednictvo vyzvalo k rezignaci. Sobotka výzvu označil za pokus o puč a mocenské převzetí strany. Podle něj by se odehrál v případě jakéhokoliv volebního výsledku ČSSD. Odpovědnost by podle Sobotky měla být vyvozena vůči celému vedení strany.

10:38Sobotka: Zeman by neměl zasahovat do vnitřních poměrů v ČSSD

Prezident Miloš Zeman by neměl zasahovat do vnitřních poměrů v ČSSD. V prohlášení zaslaném ČTK to dnes uvedl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Zeman, který vyzval Sobotku k rezignaci, nemá údajně právo radit ČSSD, když „jeho“ strana zemanovců ve volbách propadla.

Za skandální Sobotka označil to, že byl vyzván k rezignaci poté, co se jeho spolustraníci se Zemanem sešli.

8:55Vládu by měly sestavit ČSSD a KDU-ČSL, tvrdí Babiš

Podle šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše by vládu měly sestavit ČSSD a KDU-ČSL. ANO by pak takovou vládu mohlo tolerovat, případně s ní spolupracovat, tvrdí Babiš.

„Vládu by měly tvořit ČSSD a KDU-ČSL. To je základ. Jestli oni s námi budou chtít jednat, jestli se domluvíme na podmínkách, pak teoreticky můžeme jejich vládu tolerovat a umím si představit, že se na nějaké spolupráci domluvíme,“ uvedl Babiš.

Čtěte více

7:55Sobotka má podporu, jeho příznivci se dnes sejdou na Pražském hradě

Na Facebooku se objevila stránka na podporu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Jeho příznivci se dnes v 17 hodin chtějí sejít na Pražském hradě u sochy T. G. Masaryka a vyjádřit mu podporu.

22:59Předsednictvo proti Sobotkovi, v grémiu má převahu

I když dnes předsednictvo ČSSD vyzvalo šéfa strany Bohuslava Sobotku k rezignaci, ze jmenného záznamu hlasování vyplývá, že přinejmenším v grémiu, tedy nejužším vedení strany, má Sobotka stále nadpoloviční podporu. Zatímco celkově hlasování skončilo 20 ku 13, mezi členy grémia byl poměr pět ku třem.

Proti tomu, aby Sobotka odešel, se ze členů grémia vedle předsedy ČSSD postavili místopředsedové Lubomír Zaorálek a Martin Starec, místopředsedkyně Alena Gajdůšková a šéf senátorů ČSSD Petr Vícha. Rezignaci předsedy naopak podpořili statutární místopředseda Michal Hašek, místopředsedové Zdeněk Škromach a Milan Chovanec.

Čtěte více

22:49Parta podrazáků

„Já myslím, že takovéto partě podrazáků, kterým nejde o nic jiného, než aby za každou cenu se sami co nejdříve dostali k flekům a funkcím, tak těm prostě nejde vyklízet pole, je to potřeba podle mého dobojovat za každou cenu,“ prohlásil Jiří Dienstbier, který tím okomentoval výzvu k rezignaci šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, kterou iniciovalo stranické křídlo kolem Michala Haška.

Jiří DienstbierJiří Dienstbier|E15 Robert ZlatohlavekZa usnesením podle Dienstbiera stojí jedinci, kteří nesou mnohem větší podíl viny na volebním výsledku než šéf strany. „Právě tito lidé se s Milošem Zemanem domluvili, že odstřelí předsedu, je to podraz, podpásovka,“ řekl.

22:25Sobotkova reflexe

Podle jihočeského hejtmana Zimoly by měl Sobotka volební výsledek reflektovat. „Převážil tento názor, aby se nad tím pan předseda zamyslel, to není žádné odvolávání z funkce, to je výzva,“ upřesnil.

22:06Hašek nepřímo potvrdil sobotní jednání se Zemanem

Po jednání špiček ČSSD, které vyzvalo Bohuslava Sobotku, aby rezignoval na post předsedy strany, Hašek schůzku s prezidentem nepřímo potvrdil. „Já musím říci, že žádný obsah jednání s prezidentem republiky, jaksi nebyl předmětem jednání tady těchto usnesení nebo něčeho podobného,“ řekl k jednání předsednictva. Podle místopředsedy Zaorálka Hašek řekl, že se schůzka neuskutečnila v takovém formátu, na jaký byl dotazován.

21:55Kalousek: ČSSD na voliče vyplázla jazyk

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil jednání špiček ČSSD za podraz na voličích. „Celou kampaň je prezentován pan předseda Sobotka jako budoucí premiér v případě volebního vítězství, aby následně sociální demokracie na voliče vyplázla jazyk a řekla my jsme to samozřejmě tak nemysleli,” dodal Kalousek.

21:39Odpůrci Sobotky se podle Dienstbiera domluvili se Zemanem

Tvrdě dnešní rozhodnutí špiček ČSSD kritizoval senátor a blízký Sobotkův spojenec Jiří Dienstbier, podle něhož straně hrozí ztráta autonomie. Za usnesením prý stojí jedinci, kteří nesou mnohem větší podíl viny na volebním výsledku než šéf strany. „Právě tito lidé se s Milošem Zemanem domluvili, že odstřelí předsedu, je to podraz, podpásovka,“ řekl.

20:56Jednání předsednictva ČSSD možná nebylo spontánní

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek o výzvě většiny špiček ČSSD k rezignaci šéfa strany Bohuslava Sobotky: „I když to Michal Hašek popřel, mám pochyby o tom, že to dnešní jednání bylo spontánní.“ Zároveň odmítl strategii obětního beránka. „Výsledek byl neúspěch, ale řešení nemůže být, že se zbavíme předsedy a pojedeme dál. Tohle nemůže být poslední tečka, tohle byla pouze výzva,“ dodal Zaorálek.

20:51Chládek: Nejednost ČSSD je chybou

Konec předsedy Bohuslava Sobotky v čele ČSSD by podle stínového ministra školství Marcela Chládka straně, které zvítězila ve volbách, nepomohl. Naopak je podle něj chybou, že sociální demokracie ukazuje nejednotnost jen chvíli po skončení předčasných voleb.

20:45Sobotka má podle Zemana odejít

Po nízkém volebním zisku by měl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka rezignovat, řekl prezident Miloš Zeman. Očekává, že mu vedení strany doporučí, koho má pověřit jednáním o vládě.

20:28Sobotka je stále lídrem

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková: „Sobotka je pořád předsedou ČSSD, bude na grémiu, aby vyjednávacímu týmu zadalo jasné mantinely a budeme očekávat, jak si s nimi poradí.“

20:10Sobotka: Sociální demokracii poškodil postup Michala Haška

Podle Bohuslava Sobotky ČSSD ve volbách poškodila nejednotnost. „Jsem přesvědčen, že k tomu, že nás lidé ve volbách vnímali jako nejednotnou politickou stranu přispěl i postup Michala Haška, Jeronýma Tejce a dalších na jednání ústředního výkonného výboru,“ připomněl Sobotka srpnové hlasování ÚVV, kde se původně formální potvrzení jeho kandidatury na premiéra změnilo v ukázku rozporu v ČSSD.

20:02 Roman Onderka: „Ohledně ovlivňování pana Mynáře nebo pana Nejedlého. Nepamatuji si, že bych se s panem Nejedlým někdy setkal. Možné to je při Brněnských výstavách a veletrzích, ale nepamatuji si to.“ Podle Onderky ČSSD potřebuje sebereflexi, proto dal usnesení, aby šéf strany Sobotka odstoupil z funkce. „Pomyslný pohár přetekl,“ dodal Onderka.

19:58 Bohuslav Sobotka: „Nechtěl bych, aby lidé ze SPOZu, pan Mynář, pan Nejedlý, ovlivňovali politickou stranu, jako je ČSSD.“

19:46Sobotka je vyřazen z vyjednávání o nové vládě

Širší vedení sociální demokracie vyřadilo předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku z povolebního vyjednávacího týmu, kde ho nahradil bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

19:20Sobotka skončit nehodlá

Bohuslav Sobotka na základě dnešní výzvy předsednictva nerezignuje na funkci šéfa sociální demokracie. Nechce prý, aby strana přišla o autonomii a byla pod vlivem zemanovců. Jako předseda může být odvolán jen v tajné volbě ústředního výkonného výboru.

19:16Babišův šok

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že je situací v ČSSD šokován. „Vítěz voleb destabilizuje naší politickou situaci. Doufám, že voliči ČSSD sledují, co se tam děje. My s ČSSD budeme o parlamentním uspořádání jednat, ale ve vládě sedět nechceme. Pokud ČSSD bude akceptovat naše programové priority, můžeme se bavit o toleranci vládě.“

19:09 Miroslava Němcová bude v lednu kandidovat na předsedkyni ODS, o jiný post ve vedení strany nemá zájem, řekla po jednání výkonné rady ODS.

19:08 Pro odstoupení Sobotky z čela ČSSD hlasovalo podle České televize 20 členů vedení sociální demokracie. Proti 13.

18:52Sobotka by měl odstoupit

Špičky sociální demokracie přijaly výzvu, aby šéf partaje Bohuslav Sobotka skončil v čele strany. Zvítězilo tak křídlo Sobotkova partajního rivala Michala Haška

18:43Volební kongres ODS bude až v lednu

Výkonná rada ODS se shodla, že svolá volební kongres až v příštím roce, konkrétně 17. nebo 25. ledna. Všichni místopředsedové strany zároveň k datu konání kongresu složí své funkce.

18:33 Na schůzi předsednictva ČSSD se stále odkládá hlasování o budoucnosti šéfa strany Bohuslava Sobotky. Ten momentálně mluví ke svým partajním kolegům a přesvědčuje je, aby ho ponechali ve funkci.

18:02Vedení ČSSD bude o Sobotkovi hlasovat veřejně

Hlasování špiček ČSSD o konci partajního šéfa Bohuslava Sobotky v týmu, který má jednat o nové vládní koalici, nebude tajné jak se původně očekávalo, ale veřejné.

17:42Onderka chce hlavu Sobotky

Brněnský primátor Roman Onderka navrhl na dnešním jednání předsednictva ČSSD, aby šéf strany Bohuslav Sobotka odstoupil z funkce.

17:28Hlasuje se o odvolání Sobotky

Špičky ČSSD budou hlasovat o návrhu stáhnout svého předsedu Bohuslava Sobotku z týmu, který bude jednat o složení budoucí vlády.

Bohuslav Sobotka ve volebním studiu ČSSD.Bohuslav Sobotka ve volebním studiu ČSSD.|CTKBohuslav Sobotka ve volebním studiu ČSSD

17:11Hašek už prý tajně jednal se Zemanem

Místopředseda ČSSD Michal Hašek se v sobotu večer údajně setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hašek to ale popřel. Na jednání se Zemanem měli být i plzeňský hejtman Milan Chovanec, exšéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc, jihočeský hejtman Jiří Zimola a další prezidentův příznivec Zdeněk Škromach. Bohuslav Sobotka prý o schůzce nevěděl.

16:52Mynář prý před volbami žádost o prověrku nepozastavil

„Jsem v určitém stadiu připravenosti, v nejkratším možném čase o prověrku požádám. Nemám s tím žádný problém a nevidím důvod, proč bych ji nedostal,“ tvrdí kancléř. Podle něj je žádost o prověrku složitý proces. „ Tohle ale není výměna občanského průkazu, je to kontrola celého vašeho života,“ Vratislav Mynář.

16:35ODS si utáhne opasek. Dostane méně peněz od státu

Občanští demokraté budou muset po propadu ve sněmovních volbách začít šetřit. Shodli se na tom oslovení členové grémia. Strana totiž dostane méně peněz od státu. Připadá v úvahu snížení počtu zaměstnanců i opuštění sídla v Praze na Pankráci.

Reakce na tragický výsledek. Martin Kuba a vedení ODS nabídne své funkce k dispoziciReakce na tragický výsledek. Martin Kuba a vedení ODS nabídne své funkce k dispozici|ctkMartin Kuba

16:10Jednání špiček ČSSD provází slovní střety

Jednání o dalším směřování ČSSD, které přišlo po mediální přestřelce mezi předsedou strany Bohuslavem Sobotkou a druhým mužem ČSSD Michalem Haškem, má být bouřlivé a očekává se, že velmi dlouhé. Napjatou atmosféru ve vedení sociální demokracie, dokládají i slovní střety před začátkem zasedání. Podle fotoreportéra ČTK na sebe před Lidovým domem pokřikovali například neúspěšný prezidentský kandidát a senátor Jiří Dienstbier a místopředseda strany Zdeněk Škromach.

15:50Komunisté mají být ve vedení Sněmovny

Ve vedení Sněmovny by podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nemělo mít zastoupení všech sedm zvolených stran. Místopředsedové dolní komory by mohli být čtyři podobně jako v Senátu, naznačil dnes Sobotka

15:30Lidovci chtějí jednat o vládě

Ochotu lidovců jednat o návratu do vlády tlumočil místopředseda KDU-ČSL Marian Juračka. „My jako KDU-ČSL chceme být při tom, tvořit to, ale ne za každou cenu,“ uvedl. Dodal, že jednání jsou na začátku. Program se bude lépe prosazovat v koalici, pokud ale bude fungovat, připustil Juračka. Mezi prioritami strany bude mimo jiné zachování daní firmám, které chce ale ČSSD zvýšit.

Konečný výsledek předčasných voleb do Poslanecké sněmovny 2013Konečný výsledek předčasných voleb do Poslanecké sněmovny 2013|E15

Volby 2013 - počty mandátůVolby 2013 - počty mandátů|E15

15:02Je třeba ukončit schizofrenii, řekl Sobotka

Sociální demokracie potřebuje hlubší debatu o výsledku voleb. Ten považuje za varovný prst od voličů všem standardním stranám. Podle Sobotky je třeba ukončit schizofrenii, která ve straně panuje kvůli atakům od zemanovců. Podle Sobotky je tady snaha sociální demokracii vnitřně rozbíjet.

14:45Sobotka chce, aby se v březnu uskutečnil volební sjezd ČSSD

Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka kontruje. Chce, aby se na jaře uskutečnil volební sjezd ČSSD, na kterém všichni z vedení strany požádají o obnovení mandátu.

Nevýhra. Bohuslav Sobotka před volbami hovořil o tom, že za volební úspěch bude považovat výsledek přes 30 procent. Nakonec byl rád za to, že ČSSD těsně přesáhla hranici dvaceti procentNevýhra. Bohuslav Sobotka před volbami hovořil o tom, že za volební úspěch bude považovat výsledek přes 30 procent. Nakonec byl rád za to, že ČSSD těsně přesáhla hranici dvaceti procent|Euro - Tomas Novak

13:30Být předsedou, rezignuji, zaútočil Hašek na Sobotku

„Kdybych byl předsedou sociální demokracie a strana ve volbách dostala 20,5 procenta hlasů, odstoupil bych z funkce,“ nechal se pouhý den po hlasování slyšet statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek.

13:20TOP 09 podle místopředsedy Miroslava Kalouska počítá s opozicí

„Opozice neznamená destrukci s prvky třídního boje, ale důslednou profesionální obhajobu zájmů našich voličů,“ řekl Miroslav Kalousek. TOP 09 je podle jeho slov odhodlaná prosazovat program strany i z nevládní pozice, poukázal Kalousek s tím, že maximální politická odpovědnost teď leží na ČSSD a ANO. S „konstruktivní opozicí“ počítá i místopředseda Jiří Pospíšil.

Michal Hašek se pustil do předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Volební výsledek považuje za velmi slabýMichal Hašek se pustil do předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Volební výsledek považuje za velmi slabý|Euro - Tomas NovakMichal Hašek nevylučuje koalici s KDU - ČSL a ANO

13:15Chceme dostát odpovědnosti vítěze voleb, uvedl místopředseda ČSSD Michal Hašek

„Máme odpovědnost vítěze voleb, chceme té odpovědnosti na rozdíl od roku 2010 dostát. ČSSD nikdy nechtěla jít do koalice s KSČM,“ upozornil Hašek.

13:00Zeman: Zástupce ČSSD bude poveřen sestavením vlády, premiérem ne

Zeman v České televizi uvedl, že zástupce ČSSD pouze pověří sestavením vlády, s premiérským křeslem ale vybraná osoba zatím počítat nemůže. Podle Zemana to má prostý důvod: nejdřív se musí sejít Sněmovna, ustavit své vedoucí orgány a teprvé poté prezident může jmenovat premiéra. „Pak po sestavení vlády má premiér 30 dnů na to, aby předložil Sněmovně návrh na hlasování o důvěře (vládě),“ řekl Zeman.

12:42Mynář musí mít bezpečnostní prověrku

Pokud prezidentský kancléř Vratislav Mynář nezíská bezpečnostní prověrku, prezident Miloš Zeman jej odvolá a najde si nového kancléře. „Elementary, dear Watson,“ použil slavný výrok Sherlocka Holmese.

12:40Předčasné volby nejsou podle Zemana řešením

Prezident Zeman uvedl v České televizi, že je proti předčasným volbám. Šlo by o nejhorší řešení. Všichni politici se podle Zemana musí snažit, aby vznikla stabilní vláda.

12:26Jako kočkopes mi připadá spojení stran, které jsou programově vzdálené, tvrdí Zeman

„Jsem velmi rád, že ta varianta, že ČSSD uzavře koalici s TOP 09, se vzdálila do včelích dálav,“ uvedl prezident v České televizi. Nehrozí ani koalice TOP 09, ODS a ANO, Babiš ji vyloučil, připomněl prezident.“Zastávám konzervativní názor, že ve vládě by měly být strany programově blízké. Jako kočkopes mi připadá spojení stran, které jsou programově vzdálené,“ uvedl Zeman.

12:07Podle Zemana žádná strana nenabídla atraktivní program

Nízká účast voličů ve volbách podle prezidenta Miloše Zemana vypovídá o nespokojenosti s politikou. Tak to podle Zemana ukazuje na fakt, že „žádná ze stran nenabídla dostatečně atraktivní program, aby přilákala voliče“.

Do sestavování vlády nebude prý Zeman příliš zasahovat. „Aktivnější o trochu budu, až se bude jednat o sestavení vlády. To je role prezidenta,“ řekl Zeman v České televizi.

Martin Stropnický ( ANO) již připouští koaliční jednáníMartin Stropnický ( ANO) již připouští koaliční jednání|Euro - Martin PinkasMartin Stropnický

12:02Stropnický: ANO bude jednat s ČSSD

Hnutí ANO je podle Martina Stropnického připraveno jednat s ČSSD. „Musí to být ale o programech. Musíme zjistit, kde jsme schopni se posunout, aniž bychom se zpronevěřili našim voličům,“ uvedl Stropnický v pořadu Partie.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že výraznou třecí plochou budou daně. Na ty má ČSSD i ANO odlišný názor.

11:55Pospíšil z ODS: Zvážím kandidaturu do vedení

Současný místopředseda ODS Jiří Pospíšil zvažuje svou kandidaturu do vedení ODS. Jak uvedl v rozhovoru pro idnes.cz, dostal celkem 36 procent preferenčních hlasů v Plzeňském kraji, což byl nejlepší výsledek pro občanského demokrata hned po Miroslavě Němcové. „To je velmi silný závazek, a proto uvažuji, že budu znovu kandidovat do vedení.“

10:07KSČM si zvolila nové vedení

Poslanecký klub KSČM má nové vedení, zvolil si ho na dnešním ustavujícím jednání. Předsedou klubu se stal Pavel Kováčik, prvním místopředsedou Alexander Černý a místopředsedkyní Miloslava Vostrá.

9:32Kandidát Petr Liška (STAN) v Ústeckém kraji: k mandátu mu chyběly jen tři preferenční hlasy

Jen o tři preferenční hlasy unikl poslanecký mandát starostovi Malých Žernosek Petru Liškovi. Poslanecký mandát na kandidátce TOP 09 v Ústeckém kraji nakonec získal Liškův kolega Michal Kučera. Nakonec skončil na hranici 4,99 procenta. Vyplývá to z čísel Českého statistického úřadu na serveru Volby.cz.

00:11ČSSD se sešla s komunisty

Zástupci sociální demokracie a komunistů dnes večer na první povolební schůzce jednali především o orgánech nové Poslanecké sněmovny a církevních restitucích. Novinářům to po setkání, kterého se na obou stranách účastnila čtveřice politiků, řekli předsedové obou stran. Další setkání si obě strany naplánovaly po jednání ČSSD s ostatními politickými uskupeními.

„S KSČM jsme hovořili o tom, jak povolebně uspořádat Poslaneckou sněmovnu, to znamená, jak postavit vedení Sněmovny, strukturu výborů v Poslanecké sněmovně, a bavili jsme se také o průchodnosti některých návrhů, se kterými naše strany počítaly,“ řekl novinářům po schůzce šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Debatovalo se například o možném zmrazení vydávání majetku v rámci církevních restitucích. Šéf komunistů Vojtěch Filip označil jednání za předběžné, případnou spolupráci se socialisty podmínil programovým průnikem.

22:55Do Sněmovny se vrací 82 ze 122 poslanců

Svůj mandát ve volbách obhájily přibližně dvě třetiny poslanců. Jsou mezi nimi i někteří bývalí ministři vlády Petra Nečase. Objeví si i někteří poslanci, kteří ve Sněmovně působili v dřívějších obdobích.

22:42Další volby nehrozí, ujišťují předsedové stran

Další předčasné volby mohou kvůli přetrvávání politické krize přijít, ale s největší pravděpodobností nebudou potřeba. Shodla se na tom v debatě České televize většina šéfů stran, které se v nynějších předčasných volbách dostaly do Sněmovny. Představitelé stran doufají, že se podaří sestavit vládu a uklidnit situaci.

22:06Strany představují vyjednávací týmy

Vyjednávací týmy pro povolební jednání dosud oznámily ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, bez jehož podpory se zřejmě nikomu nepodaří vládu sestavit, před volbami tvrdil, že do vlády jít nechce, dnes ale řekl, že bude-li osloven, bude samozřejmě jednat. Hnutí Úsvit přímé demokracie a jeho lídr Tomio Okamura tvrdí, že do vlády přímo nechce, ale podpoří prý jakoukoliv vládu, která mu pomůže prosadit zákon o obecném referendu.

ČSSD
Předseda strany Bohuslav Sobotka
Statutární místopředseda strany Michal Hašek
Místopředseda strany Lubomír Zaorálek
Místopředseda strany Milan Chovanec
Budoucí šéf sociálnědemokratických poslanců (o něm budou sociální demokraté rozhodovat v úterý, kdy se ve 14 hodin poprvé sejdou jejich noví poslanci)
KSČM
Předseda strany Vojtěch Filip
Některý z místopředsedů strany, jimiž jsou Petr Šimůnek, Miloslava Vostrá a Jiří Dolejš
Budoucí šéf poslaneckého klubu (nově zvolení komunističtí poslanci se k ustavení svého poslaneckého klubu a zvolení jeho vedení sejdou v neděli v 9:00)
KDU-ČSL
Předseda strany Pavel Bělobrádek
První místopředseda Marian Jurečka

21:57Šlouf: Zemanovci doplatili na aroganci

Jedinou šancí na záchranu Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) je podle Miroslava Šloufa okamžitý mimořádný sjezd strany. Domnívá se, že pokud se strana bude i nadále chovat arogantně, bude to znamenat její konec.

20:24Z ministrů se do Sněmovny dostali jen Benešová a Podivínský

Ze současných členů vlády byli do Sněmovny zvoleni jen šéfka spravedlnosti Marie Benešová (za ČSSD) a ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský (za KDU-ČSL). Pět ministrů kandidujících za zemanovce nevsadilo na správného koně a členy dolní komory Parlamentu se nestali.

Do Sněmovny se tak nevrátí ministr vnitra Martin Pecina, který byl krátce jejím členem za ČSSD. V poli neúspěšných kandidátů skončili také ministr práce a sociálních věcí František Koníček, ministr dopravy Zdeněk Žák, ministr zemědělství Miroslav Toman a také ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSDBohuslav Sobotka, předseda ČSSD|ctkBohuslav Sobotka - „poražený vítěz“

19:52Okamura po zvolení do Sněmovny složí mandát senátora za Zlínsko

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura po zvolení do sněmovny složí mandát senátora na Zlínsku. Okamura vedl kandidátku hnutí ve Středočeském kraji, kde získalo 6,33 procenta. Senátorem se stal loni v říjnu, když ve druhém kole voleb porazil zlínského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD).

19:24Úsvit podpoří jakoukoliv vládu, která bude pro obecné referendum

Hnutí Úsvit přímé demokracie podpoří jakoukoliv vládu, která mu pomůže prosadit zákon o obecném referendu. Přímo do vlády uskupení nechce, řekl lídr hnutí Tomio Okamura. Zdůraznil, že Úsvit vznikl teprve před čtyřmi měsíci, takže úspěchem by byl jakýkoliv zisk hlasů nad pět procent. Po sečtení většiny okrsků má hnutí zhruba sedm procent hlasů.

19:17Kuba: Vedení ODS dá v neděli své funkce k dispozici

Úřadující předseda ODS Martin Kuba předpokládá, že celé vedení strany dá v neděli své funkce k dispozici. V neděli se sejde výkonná rada ODS. Řekl to novinářům po vyhlášení výsledků voleb, ve kterých ODS propadla. Podle Kuby bude na začátek prosince svolán volební kongres strany. Příčinu neúspěchu vidí ODS především v nejednotnosti strany a útocích exprezidenta a zakladatele ODS Václava Klause. Vliv podle ODS mělo i působení strany ve vládní koalici.

19:04Výbor ANO zvolil čtyřčlenný vyjednávací tým

Mezi vyjednávači je kromě Babiše i Věra Jourová, Martin Stropnický a Jaroslav Faltýnek. Nejbližší jednání s ostatními stranami, které ve volbách uspěly, předpokládá Babiš ve středu. Důvodem je mimo jiné i fakt, že sám lídr a zakladatel hnutí Babiš s manželkou v neděli odlétá na dva dny do francouzského Cannes, v jehož blízkosti nedávno koupil a otevřel luxusní restauraci. Slavit ale bude již dnes. „Přijde Leoš Mareš a uděláme diskotéku,“ vtipkoval před novináři. Každopádně v sále přibývá lidí se skleničkami vína v ruce i pozitivní nálady.

18:36Svoboda chce šéfovat ODS

Šéf pražské ODS, exprimátor Bohuslav Svoboda, nevyloučil kandidaturu na předsedu strany. „Pokud to bude nutné, tak ano. Šel jsem do politiky proto, aby se změnila. I ODS potřebuje změnu, potřebuje restart. Pokud to bude potřeba, udělám cokoliv, co straně prospěje“. Kongres ODS, který by vybral nové vedení, by se měl uskutečnit v řádu několika týdnů.

Martin Kuba, šéf ODS, se do Sněmovny nedostalMartin Kuba, šéf ODS, se do Sněmovny nedostal|ctkSoučasný šéf ODS Martin Kuba se již nechal slyšet, že předsedou být nechce

18:05ČSSD i ODS mají nejhorší výsledek ve sněmovních volbách

Dvě dříve nejvýznamnější strany, ČSSD a ODS, zaznamenaly v letošních sněmovních volbách nejhorší výsledek za celou dobu, co se od vzniku samostatné ČR volí do Poslanecké sněmovny. ČSSD má méně než 21 procent hlasů a ODS necelých osm procent. Komunisté zaznamenali druhý nejlepší výsledek.

17:40Úřadující šéf ODS Kuba se pravděpodobně nedostane do Sněmovny

V Jihočeském kraji Martina Kubu preferenčními hlasy předstihl bývalý jihočeský hejtman za ODS Jan Zahradník. ODS přitom v kraji získá zřejmě jen jeden poslanecký mandát. Volební propadák bude v neděli rozebírat grémium strany.

17:34Zemanovci se bojí „grilování“ u prezidenta. Budou padat hlavy

„Očekával jsem lepší výsledky, je to zklamání,“ řekl předseda zemanovců Zdeněk Štengl. Dnes nebo nejpozději v neděli strana zřejmě oznámí personální změny ve svém vedení, dodal. Své si zřejmě řekne i čestný předseda - prezident Miloš Zeman. „Rozhovor u prezidenta rozhodně iniciovat nebudu a rozhodně se na něj netěším. Nejdříve by měly vychladnout hlavy,“ uvedl Štengl.

17:11 V pět hodin začalo jednat výbor hnutí ANO. Setkají se všichni krajští lídři a předsednictvo hnutí. „Budeme diskutovat, jak bychom reagovali na výsledek voleb,“ uvedl Babiš.

Lídr jihomoravské kandidátky Ano Martin StropnickýLídr jihomoravské kandidátky Ano Martin Stropnický|Dusan Kutner, E15Martin Stropnický a další krajští lídři ANO proberou volební výsledek

16:56Okamura: „Překvapil mě malý zisk SPOZ

„Vzhledem k pompézní kampani mohli mít SPOZ zisk mnohem větší. Voliči si přáli změnu, svědčí o tom výsledek hnutí ANO i náš výsledek. Ohledně Lidovců, mnoho voličů se jim „vrátilo“ jakožto k tradiční straně. U ODS je vidět, že voliči tvrdě vyhodnotili předchozí politiku strany a to, že si premiér Nečas platil z veřejných zdrojů svoji milenku. Za zisk zhruba 12-13 mandátů jsem spokojen, je to skvělý výsledek.“ uvedl Okamura

Členové hnutí Úsvit si k volebnímu úspěchu nadělili dortČlenové hnutí Úsvit si k volebnímu úspěchu nadělili dort|E15 - Marek Schwarzmann

Členové hnutí úsvit si k volebnímu úspěchu nadělili dort

16:53Lidovci se radují z úspěchu. Těší je, že ČSSD a KSČM nemají většinu

Lidovci odměnili potleskem skutečnost, že pokud by se spojila ČSSD spolu s KSČM, chyběl by stranám k utvoření většiny dostatečný počet hlasů. Atmosféra je v paláci Charitas uvolněná, podle předběžných výsledků totiž vypadá, že KDU-ČSL překonala pěti procentní hranici a dostane se do Sněmovny.

16:45 Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová: Předběžné výsledky mě z občanského a politického hlediska ponižují a pokořují proto, že lidé volí strany jako je hnutí ANO, které má ve svém čele estébáka a ještě k tomu člověka s komunistickou minulostí. Jako by se vracel rok 1946, kdy lidé začínali nasypávat hlasy komunistům

16:50ANO zatím s oslavou vyčkává

Ve štábu ANO i přes výborné druhé místo žádné oslavy nevypukly. Babiš se v sále většinou nezdržuje, výjimkou jsou chvíle, kdy předstupuje před novináře. Ostatní bez něj žádné oslavy nezačínají. „Určitě nepodpoříme strany TOP 09 a ODS, které pro nás symbolizují korupci, bohužel pravicových vlád. Absolutně vyloučena je podpora KSČM. Neumím si představit při programu ČSSD, že bychom je podpořili. Myslím, že naše podmínky nesplní, protože by zradila všechny své voliče,“ řekl Babiš.

16:30Kuba již nechce být šéfem ODS

„Nepřemýšlím o tom, že bych kandidoval na předsedu ODS. Strana utrpěla celkovou, zásadní porážku. Je smutné kolik hlasů získali nové subjekty spolu s komunisty,“ uvedl Martin Kuba

16:21Schwarzenberg: Vítězem je Babiš

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg prohlásil, že faktickým vítězem voleb je Andrej Babiš. „Blahopřeji mu k perfektně zvládnuté kampani,“ poukázal ne jeden z důvodů. Schwarzeberg dodal, že očekává koalici ČSSD, ANO a lidovců.

16:14Němcová přiznala prohru

Nad výsledky nejásáme, je to prohra, řekla krátce před 16. hodinou místopředsedkyně a hlavní volební tvář ODS Miroslava Němcová novinářům. Startovací čára byla podle ní pro občanské demokraty nevýhodná, protože to, co od pádu Nečasova kabinetu udělali včetně personálních změn, lidem nepostačuje. „Voliči nás posílají na střídačku, i když nás pravděpodobně nechají postoupit do Poslanecké sněmovny,“ dodala Němcová.

16:11Babiš nechce nikoho

Andrej Babiš, podnikatel a šéf velkého favorita voleb hnutí ANO, podle svého vyjádření pro ČT určitě nepodpoří TOP 09, ODS a komunisty. Problém má i se sociální demokracií, protože ta hodlá zvyšovat daně. O podpoře nějakého politického subjektu však hodlá vážně uvažovat až po sečtení všech hlasů.

16:03Sobotka: Neúspěch SPOZ Zemana oslabí

Vliv prezidenta Miloše Zemana bude kvůli neúspěchu SPOZ oslaben, doufá předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zemana prý upozorňoval, aby se s touto stranou příliš nespojoval, protože by nemusela uspět. Sociální demokracie je podle Sobotky připravena odstartovat jednání o sestavení vlády. Vyjednávání začne zleva doprava.

16:02Štengl: Je to obrovské zklamání

Volební štáb zemanovců ovládá deprese. Předseda strany průběžné výsledky, ve kterých se SPOZ ani zdaleka neblíží 5 procentům, komentoval s tím, že je to pro něj velké zklamání. „Sám se budu zabývat dalším působením ve straně,“ uvedl Štengl s tím, že v nejbližších dnech se sejde předsednictvo strany.

15:51Komunista Dolejš se obává Úsvitu v parlamentu

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš je velmi překvapen úspěchem Okamurova Úsvitu. „Co mě osobně překvapilo a v čem bych do budoucna viděl problém, jsou výsledky pro pana Okamuru. Takovéto nevyzpytatelné uskupení by sestavování koalice i práci v parlamentu mohlo zkomplikovat,“ uvedl Dolejš.

15:42 Politolog Tomáš Lebeda v ČT: Babiš bude mít obrovskou zodpovědnost. Nemůže jako Tomio Okamura říkat, že nechce do vlády. Bude muset uvažovat o tom, jak do té vlády vstoupit, nebo jak věrohodně vysvětlit, že do ní vstoupit nechce.

15:35Komunisté chtějí tlačit ČSSD doleva

Marta Semelová, kandidátka KSČM v Praze, pro E15.cz řekla, že za úspěch bude považovat takový zisk KSČM, který umožní ve sněmovně prosazovat její program. To samozřejmě závisí na síle levice jako celku. „Kdyby KSČM získala hodně hlasů, může pak sociální demokracii tlačit více doleva,“ dodala.

Volební štáb KSČMVolební štáb KSČM|E15 - Tereza ZavadilovaKomunisté očekávají lepší výsledek než v minulých volbách

15:26 Reportérka E15.cz: Ve štábu TOP 09 začínají sílit předpovědi, že ANO Andreje Babiše po sečtení hlasů ve velkých městech volby vyhraje. Bylo by to ale lepší, než kdyby vyhrála ČSSD, tvrdí někteří z představitelů TOP 09. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce uvedl, že strana se chystá jít do opozice. „Umíme hrát i v oslabení,“ uvedl Kalousek.

15:14V zahraničí volily tisícovky Čechů

Volební místnosti se uzavřely také na českých zastupitelských úřadech v evropských zemích. Třeba v Německu svůj hlas odevzdalo 968 osob, zájem o hlasování tak výrazně překonal lednové prezidentské volby. V Belgii jich k volebním urnám přišlo přibližně 750.

15:12ČSSD si drží jen malý náskok před Babišem

Po sečtení hlasů z desetiny okrsků vedla ČSSD s 22 procenty hlasů. Hnutí ANO bylo druhé s více než 18 procenty, KSČM byla těsně pod 18 procenty. Čtvrté místo patřilo TOP 09 s 8,8 procenta. Na páté místo se vyhoupl Úsvit s necelými osmi procenty, KDU-ČSL měla sedm procent a ODS šest.

15:00Stropnický z ANO jásá nad průběžným výsledkem

Lídr jihomoravské kandidátky ANO, herec a bývalý diplomat Martin Stropnický považuje první odhady volebního zisku ve výši 17 procent za skvělé. „Ale je sečteno pár procent okrsků, to se nesmí brát moc vážně. Jsou to ale ta nejmenší místa, co kterých jsme se fyzicky při kampani často nedostali, takže to vůbec není špatné. V místech, kam jsme se při kampani dostali, by to tak mohlo být ještě lepší,“ řekl novinářům Stropnický.

14:45V sídle ODS na pražské Pankráci je zatím klid

Z nejužšího vedení ODS dorazila do volebního štábu jen místopředsedkyně a hlavní volební tvář strany Miroslava Němcová či europoslanec Jan Zahradil. Předběžné výsledky, kde se zisk občanských demokratů pohybuje pod sedmi procenty, nechtěli komentovat. Bývalá vládní strana je smířena s mnohem horším výsledkem než v roce 2010, kdy dostala 20,2 procenta hlasů. Už zítra se sejde výkonná rada, které by mělo o budoucnosti ODS diskutovat.

Mstopředsedkyně a hlavní volební tvář strany Miroslava NěmcováMstopředsedkyně a hlavní volební tvář strany Miroslava Němcová|ctkMístopředsedkyně a hlavní volební tvář strany Miroslava Němcová

14:41 Do volebního štábu ANO již dorazili další lídři strany, například Martinové Komárek a Stropnický. Mezi přítomnými nechybí ani bývalý eurokomisař a nynější lobbista Pavel Telička, který hnutí ANO podporuje.

14:27Bouřlivá radost u lidovců

Podle úplně prvních průběžných výsledků, kdy byly sečteny hlasy z těch nejmenších okrsků, vedla KDU-ČSL s víc než 50 procenty hlasů. První volební výsledky uvítali lidovci bouřlivým potleskem.

Počty hlasů ve sněmovních volbách 2010Počty hlasů ve sněmovních volbách 2010|E15

14:21Ve štábu u Babiše i světová média

Ve štábu ANO Andreje Babiše, který se usídlil v Centru pohybové medicíny v Praze-Chodově hned vedle sídla Babišova Agrofertu, zatím vládne klid. Ve velkém sále centra je zatím více novinářů než zástupců strany, která má velké šance se do sněmovny hned na první pokus dostat.

Andrej Babiš ve volebním štábu ANOAndrej Babiš ve volebním štábu ANO|ctk

Zájem médií o Babišovo hnutí je velký, a to i ze zahraničí. O akreditaci požádala zhruba stovka médií včetně německých televizních stanic ARD a ZDF, pěti zpravodajských agentur včetně tuzemských i všech hlavních slovenských TV stanic.
Sám Babiš zatím tráví většinu času v horních patrech centra a mezi novináři se objevil jen na chvíli, aniž by cokoliv komentoval.

Mezi přítomnými ve štábu ANO nechybí ani bývalý eurokomisař a nynější lobbista Pavel Telička, který hnutí podporuje.Mezi přítomnými ve štábu ANO nechybí ani bývalý eurokomisař a nynější lobbista Pavel Telička, který hnutí podporuje.|E15 - Dusan KutnerMezi přítomnými nechybí ani bývalý eurokomisař a nynější lobbista Pavel Telička, který hnutí ANO podporuje.

14:20Lidovci si věří

„I když se jmenuji Daniel, necítím se být prorokem. Podle všech zpráv, které k nám přicházely, si myslím, že naděje není malá. Nejvíce šancí dávám panu předsedovi, to je celostátní lítr, tam si myslím, že je šance opravdu veliká. Pro mě je hodně důležitá spirituální rovina,“ okomentoval šance KDU-ČSL pražský volební lídr strany Daniel Herman.

14:16Volební účast nepřesáhla běžný průměr

Volební účast se podle volebních komisařů z různých míst republiky pohybovala nejčastěji mezi 50 a 60 procenty. V některých pražských okrscích přesáhla 70 procent, v některých částech Plzeňského kraje ale byla méně než poloviční.

14:11Dobrá nálada u lidovců

V pražském volebním štábu KDU-ČSL v paláci Charitas se podle reportérky E15.cz pomalu začínají po uzavření volebních místností scházet lidovečtí představitelé. Nálada je zatím optimistická, ale na prognózy je podle lídra pražské kandidátky Daniela Hermana ještě brzy.

14:04 Do štábu TOP 09 dorazil předseda strany Karel Schwarzenberg. V dobré náladě, hlásí reportérka E15.cz.

14:00Volby do Sněmovny skončily

Hlasování v předčasných volbách do Sněmovny skončilo až na jeden z plzeňských okrsků. Drtivá většina výsledků má být známa do dnešního večera.

13:42Sobotka chce vládu do konce roku

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že věří ve volební vítězství své partaje, přičemž vládu plánuje sestavit do konce roku. Povolební jednání s komunisty hodlá zahájit ještě dnes večer.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka volil ve Slavkově u Brna.Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka volil ve Slavkově u Brna.|CTKPředseda ČSSD Bohuslav Sobotka volil ve Slavkově u Brna (foto: ČTK)

13:16V Karviné dostal člen volební komise pěstí

Členové volební komise v Karviné řešili incident s mužem, který chtěl volit bez občanského průkazu. Když se mu snažili vysvětlit, že to nelze, okradl komisi o služební mobilní telefon a jednoho člena udeřil pěstí do obličeje. Nyní muže ve věku 25 až 30 let hledají karvinští kriminalisté.

12:43Zemřel člen volební komise

Člen volební komise v Radimi, místní části Luže na Chrudimsku, zemřel dnes před volební místností. Lékař konstatoval smrt bez cizího zavinění. Policisté už o smutné události vyrozuměli pozůstalé.

12:41Na Bruntálsku volila nejstarší Češka

V Dívčím Hradě na Bruntálsku odvolila nejstarší obyvatelka České republiky, stodevítiletá Evangelia Čarasová. Urnu do jejího domu přinesli komisaři. Čarasová se narodila 15. února 1904 v Řecku, odkud s rodinou utekla před občanskou válkou. Do Československa přišla v roce 1949, češtinu se ale nikdy pořádně nenaučila. Navíc neumí číst ani psát.

V Dívčím Hradu na Bruntálsku odvolila 26. října nejstarší obyvatelka České republiky, 109letá Evangelia Čarasová (vpravo). Členové volební komise s hlasovací urnou za ní přišli domů. Druhá zprava je její dcera Polyxeni Čandasová (81 let).V Dívčím Hradu na Bruntálsku odvolila 26. října nejstarší obyvatelka České republiky, 109letá Evangelia Čarasová (vpravo). Členové volební komise s hlasovací urnou za ní přišli domů. Druhá zprava je její dcera Polyxeni Čandasová (81 let).|CTKNejstarší obyvatelka republiky, 109letá Evangelia Čarasová, volila ve svém domě na Bruntálsku (foto: ČTK)

12:25Menší zájem Pražanů

Sobotní volební účast je tradičně oproti pátku nižší i v Praze. K urnám se dopoledne vydalo asi pět až deset procent voličů. Letošní účast by dle odhadů mohla být o několik procent nižší než před třemi lety. Třeba na Jižním Městě dosud odvolilo 55 až 61 procent voličů, v roce 2010 tam ale byla konečná účast 69 procent. V Praze 6 zatím odevzdalo svůj voličský lístek 55 procent lidí a v centru města 53 procent.

12:14Dorazila polovina voličů

Podle informací od volebních komisařů zatím v celé České republice hlasovalo mírně nad 50 procent lidí.

11:54Několik Čechů nepustili v Bratislavě k urnám

Na českém velvyslanectví v Bratislavě hlasovalo už téměř tolik lidí jako v roce 2010. Během pátku a dnešního dopoledne odvolilo přes 400 Čechů. Několik krajanů volební komise ale nepřipustila k hlasování, protože se předem nezapsali do zvláštního seznamu voličů a také neměli voličský průkaz.

11:22Volební místnosti v Luhačovicích zaplnili lázeňští hosté

V Luhačovicích na Zlínsku při předčasných sněmovních volbách výrazně zvyšují počet voličů klienti lázeňských zařízení. Mohli si doma vyřídit voličský průkaz nebo se nechat zapsat do speciálního seznamu voličů. Druhé možnosti využilo podle Vladislavy Janíkové z radnice pět desítek lidí, počet klientů lázní s voličskými průkazy však dosahuje několika stovek.

11:00Zaspal předseda volební komise?

V Plzni se podle zpřesněných informací zhruba o půl hodiny dnes ráno opozdil začátek druhého volebního dne v jedné z volebních místností. Komise údajně ráno neměla klíče k místnosti. Část svědků uvedla, že otevření se zdrželo kvůli pozdnímu příchodu předsedy komise.

10:36Slabá dopolední účast

V průběhu dopoledne není volební účast příliš velká, podle zpravodajství České televize do jednotlivých volebních místností přicházejí desítky lidí. Může to souviset i s odjezdem Čechů na prodloužený víkend.

10:26V Belgii zatím odvolily přes čtyři stovky lidí

Zatímco na americkém kontinentu již hlasování skončilo, jinde v zahraničí stejně jako v Česku pokračuje. Například v Bruselu přišlo v pátek volit přibližně 430 lidí. „Dnes ráno je to pozvolnější, zatím dorazilo okolo tří desítek voličů,“ řekla pracovnice české ambasády Hana Peškové.

10:05Zpoždění v Plzni

V Plzni voliči zaznamenali menší problémy. Podle informací České televize některé volební místnosti otevřely s půlhodinovým zpožděním.

9:02Druhý muž hnutí ANO na Vysočině odstoupil. Zatajil minulost politruka

Jen pár hodin před volbami odstoupil z druhého místa kandidátky hnutí ANO na Vysočině Miloslav Bačiak. Ukázalo se, že zamlčel svou minulost politruka i komunisty udělovaný titul RSDr. Vedení hnutí se o Bačiakově minulosti údajně dozvědělo až z tisku. Na kandidátce hnutí ANO je Bačiak stále na druhém místě, jeho rezignace přišla ve chvíli, kdy vyškrtnutí už nebylo možné.

OBRAZEM: Jak volili lídři

3:55V USA sněmovní volby přitáhly víc krajanů než ty prezidentské

Na americkém kontinentě se už volební místnosti na českých zastupitelských úřadech uzavřely. V USA přišlo k urnám přes 540 voličů, což předčilo jak lednové prezidentské volby, tak i ty parlamentní v roce 2010. Příjemným zjištěním byl velký zájem zejména mladých voličů, upozornil generální konzul v New Yorku Martin Dvořák.

23:31Češi v Německu mají o volby zájem

Zájem Čechů v Německu o volby do Sněmovny překonává lednové prezidentské volby. V Berlíně a v Düsseldorfu jen za první den voleb odevzdalo svůj hlas víc lidí než v lednu, vysoká účast je i v Mnichově a v Drážďanech.

22:20K volbám zatím přišly dvě pětiny voličů

První den předčasných voleb do Poslanecké sněmovny v Česku dnes ve 22:00 skončil. Během osmi hodin si cestu do volebních místností našly podle odhadu volebních komisařů zhruba dvě pětiny z více než osmi milionů voličů. Účast se ovšem v regionech dost lišila.

22:00První volební den skončil

Hlasovat dnes už není možné, volební místnosti se opět otevřou v sobotu v osm hodin ráno.

21:14Vedení hnutí Ano projedná výsledek voleb

V sobotu v pět hodin odpoledne se sejde vedení hnutí Ano 2011 Andreje Babiše, aby jednalo o možné povolební spolupráci s dalšími stranami, uvedla Věra Jourová, lídr strany na Vysočině.

20:49České volby zaujaly i světový tisk, píše Jan Sedlák

20:01ODS se v neděli projedná budoucnost strany

Širší vedení ODS se bude už den po volbách zabývat budoucností strany. Bývalé vládní straně se nepřisuzují velké šance na dobrý výsledek, což by se mohlo odrazit ve složení předsednictva. Pokud se ODS do Sněmovny dostane, výkonná rada by mohla také určit tým, který by za ni vyjednával o případné koalici. Zatímco v posledních sněmovních volbách ODS získala 20,2 procenta hlasů, letos musí zřejmě počítat s mnohem horším výsledkem.

19:56Lídři už odvolili

K volbám už dorazili téměř všichni představitelé českých politických stran, ambice některých přitom nejsou malé.

19:30„Hanba“, křičel muž na adresu Zemana

V době, kdy prezident Miloš Zeman volil v základní škole na pražském sídlišti Lužiny, zkontrolovala policie totožnost muže, který před volební místností vykřikoval „Hanba, hanba“.

19:25Sobotka chce přes třetinu hlasů

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by byl rád, kdyby jeho strana získala v nynějších předčasných sněmovních volbách více než třetinu hlasů. Po své volbě novinářům řekl, že jenom silný mandát ČSSD umožní, aby se pustila do řešení problémů. Pokud jeho strana vyhraje, chce jednání o budoucí vládě zahájit už o víkendu.

"Naše země potřebuje stabilní vládu, silnou vládu, vládu, která je sociálně citlivá. Já jsem přesvědčený o tom, že jenom silný mandát umožní sociální demokracii, aby se pustila do řešení problémů, které se tady v uplynulých letech nahromadily," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poté, co vhodil do urny hlasovací lístek v Základní škole na Komenského náměstí ve Slavkově u Brna. Chtěl by, aby strana získala hlasy více než třetiny voličů."Naše země potřebuje stabilní vládu, silnou vládu, vládu, která je sociálně citlivá. Já jsem přesvědčený o tom, že jenom silný mandát umožní sociální demokracii, aby se pustila do řešení problémů, které se tady v uplynulých letech nahromadily," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poté, co vhodil do urny hlasovací lístek v Základní škole na Komenského náměstí ve Slavkově u Brna. Chtěl by, aby strana získala hlasy více než třetiny voličů.|ctkPředseda ČSSD Bohuslav Sobotka u voleb

19:06Liberecký kandidát Úsvitu přímé demokracie odstoupil

Z kandidátky Ústivu přímé demokracie v Libereckém kraji odstoupil Eduard Siebert z Jilemnice. Prohlášení o jeho odstoupení visí ve všech volebních místnostech v kraji. Z volebních lístků strany Tomia Okamury ale jeho jméno nezmizí.

18:45Rusnok chce stabilní vládu

K volbám večer dorazil i premiér v demisi Jiří Rusnok. „Očekávám, že si zvolíme parlament, který bude pracovitý a poctivý a stejná bude i vláda,“ řekl České televizi. Volební účast odhadl na 60 procent.

18:02Volila zatím necelá pětina voličů

Poslance si dnes do 17:00 přišla podle odhadů vybrat v průměru necelá pětina voličů, podobně jako před třemi lety. Vyšší účast byla spíše ve městech, kde v některých okrscích patrně v souvislosti s prodlouženým víkendem dosahovala až ke 30 procentům. Vyplývá to z údajů, které získala ČTK od volebních komisařů v jednotlivých regionech.

17:35Zeman je připraven pomoci vítězi voleb

Pokud se budou povolební vyjednávání o vládě komplikovat, je prezident Miloš Zeman připraven, aby pomohl problém řešit. Čím budou jednání komplikovanější, tím bude růst role prezidenta.

Prezident Miloš Zeman odevzdal svůj hlas ve volebním středisku v budově základní školy v Brdičkově ulici v Praze 5. "Budu samozřejmě respektovat úspěch té strany, která ve volbách uspěje, to je samozřejmé," uvedl s tím, že prezident nemá zasahovat do všeho.Prezident Miloš Zeman odevzdal svůj hlas ve volebním středisku v budově základní školy v Brdičkově ulici v Praze 5. "Budu samozřejmě respektovat úspěch té strany, která ve volbách uspěje, to je samozřejmé," uvedl s tím, že prezident nemá zasahovat do všeho.|ctkPrezident Miloš Zeman odevzdal svůj hlas v předčasných parlamentních volbách ve volebním středisku v budově základní školy v Brdičkově ulici v Praze 5.

17:09Volila čtvrtina vězňů v Mírově

Rozptýlení přinesly předčasné sněmovní volby řadě vězňů z jedné z nejtěžších káznic v zemi v Mírově na Šumpersku. K volebním urnám se jich dnes ve vězeňském oblečení vydala zhruba čtvrtina. Někteří z nich využili svého práva po delší době; politickou situaci začali sledovat, jak uvedli, až za mřížemi káznice. Rozhodovali se prý většinou na základě televizních volebních debat i debat v rádiích. Ve věznici v Kuřimi na Brněnsku se dnes voleb zúčastnila skoro polovina odsouzených.

16:55Klaus: Volby nemohou dopadnout dobře, ODS potřebuje prohrát

Volby podle bývalého prezidenta Václava Klause nemohou dopadnout dobře. Velmi se prý obává toho, co vznikne po nich. ODS, tedy strana, kterou dlouho vedl, podle něj potřebuje prohrát, aby se změnila. Řekl v pražských Kobylisích, kam přišel volit. Exprezident dal svůj hlas volebnímu bloku Hlavu vzhůru, který opakovaně podpořil již během předvolební kampaně. Uskupení vedenému Janou Bobošíkovou se však nedávají velké šance dostat se do Poslanecké sněmovny.

Václav Klaus s manželkou Livií u voleb. Exprezident si myslí, že ODS, jejímž je čestným předsedou, volební porážka prospěje.Václav Klaus s manželkou Livií u voleb. Exprezident si myslí, že ODS, jejímž je čestným předsedou, volební porážka prospěje.|ctkExprezident Václav Klaus dorazil k volbám se svou ženou a budoucí velvyslankyní na Slovensku Livií

16:20Prezidentův kancléř volil na Slovácku, věří v úspěch

Vratislav Mynář, který je lídrem Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) ve Zlínském kraji, odevzdal odpoledne svůj hlas ve sněmovních volbách v domovském městysu Osvětimany na Uherskohradišťsku. Na kandidátce využil všechny čtyři preferenční hlasy. Neúspěch zemanovců si nepřipouští, očekává zisk mezi sedmi až osmi procenty hlasů.

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav MynářKancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář|ctk

16:01Němcová: Volby jsou o tom, zda nebude vládnout KSČM s ČSSD

Nynější sněmovní volby jsou o tom, zda v Česku nebudou vládnout komunisti se sociálními demokraty, nebo nesystémové strany. Novinářům to řekla lídryně ODS Miroslava Němcová potom, co dnes asi hodinu po otevření volebních místností vhodila hlas do urny ve Sněmovně. Němcová voličům vzkázala, že „žijeme v dobré a správné“ zemi a lidé by si to neměli volbami pokazit; ODS, ač prý nebyla na výhodné startovací čáře, je podle ní dobrou volbou.

Volby jsou o tom, jestli nebude vládnout KSČM a ČSSD a prezident Miloš Zeman bude rozhodovat o tom, do jaké míry jim to usnadní, uvedla bývalá předsedkyně dolní komory. „A my všichni už budeme jenom jaksi přihlížet tomu, na čem se oni domluví,“ podotkla.

Miroslava Němcová, ODSMiroslava Němcová, ODS|CTK

Varovala i před vládou podle ní nesystémových stran a pustila se do Babiše. „Jestli třeba muž, který se neodhodlal jít k soudu, aby prokázal, jestli je estébákem, myslím tím Andreje Babiše alias Bureše, jestli nám tady nebude vládnout strana, kterou on vede,“ řekla Němcová. Domnívá, že pokud soud řekne, že Babiš s někdejší StB spolupracoval, hnutí ANO by se mohlo „okamžitě rozsypat“. „A budeme tam, kde jsme ale měli být před volbami,“ dodala Němcová.

15:56Babiš: Odhaduji úpěch

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš od voleb čeká nový proud a reálnou změnu. V zemi podle Babiše vládnou stále stejné politické strany; spolu se podle něho domlouvají, aby se do Sněmovny znovu dostaly. „Tato země je ve stadiu, kdy potřebuje zásadní změnu. Máme tady milion lidí na pokraji chudoby, milion lidí postižených a 500 tisíc, 700 tisíc lidí nezaměstnaných. Skutečně je tady potřeba zásadní změna v řízení státu a možná perspektivně i systému,“ řekl novinářům Babiš, který volil v pražské Základní a mateřské škole Chodov.

Babiš se prý nechá výsledky voleb překvapit. Ze zájmu novinářů ale odhaduje, že by jeho hnutí, které je nováčkem na politické scéně, mohlo mít úspěch.

Andrej BabišAndrej Babiš|Euro, Jan Rasch

15:44Kroužkovat, či nekroužkovat?

Průzkumy říkají, že „kroužkovat“ letos hodlají až dvě třetiny voličů. To je metoda, která nahrává kandidátům především v menších volebních obvodech. Takže překvapení, pokud jde o jednotlivé osoby, se může odehrát spíše v menších krajích, kde je k mání méně mandátů.

15:23Aktiv nezávislých občanů podal ústavní stížnost kvůli volbám

Politická strana Aktiv nezávislých občanů podala ústavní stížnost proti rozhodnutí, jímž prezident vyhlásil sněmovní volby. Zpochybňuje v ní pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny, stěžuje si také na příliš krátkou lhůtu k sestavení kandidátek, která prý poškodila především malé strany.

14:52Volební komisařka zkolabovala

V jednom z volebních okrsků v Opavě musely být krátce po otevření volební místnosti asi na 40 minut přerušeny volby. Zkolabovala tam členka volební komise. Volby byly obnoveny ve 14:50, kdy se dostavil náhradník. Uvedla to mluvčí magistrátu Lada Dobrovolná.

Jak volby vidí politolog Bohumil Doležal: Zklamání z volebních výsledků bude obrovské

Politolog Bohumil DoležalPolitolog Bohumil Doležal|Michael Tomes, E15

14:30Velký portrét Putina na Letné upozorňuje na nebezpečí komunismu

Před místem, kde v 50. letech na pražské Letné stával Stalinův pomník, visí velká plachta s portrétem ruského prezidenta Vladimira Putina. Má připomenout hrozbu návratu do minulosti, řekl Luděk Valchář z občanského sdružení Dekomunizace, které akci zorganizovalo. Obavu z přílišného příklonu na východ dnes vyjádřili zástupci ODS a TOP 09, naopak představitelé ČSSD a KSČM ji nemají.

14:00Účast je zatím slabá

Ve volebních okrscích č.6 a 14 v Rakovníku odvolilo v prvních minutách po otevření hlasovacích místností zhruba 30 občanů. Je to znatelně nižší účast v prvních minutách, než jaká byla při prezidentských volbách na jaře. Volit zatím přišli převážně starší občané.

Volby 2013 na E15.cz:

Vladimír Špidla: V Česku je chybná celá metoda vládnutí