Bělohradský chce do Senátu, ve spolupráci ČSSD a Zelených vidí budoucnost

Václav Bělohradský

Václav Bělohradský Zdroj: CTK

Filozof Václav Bělohradský bude na podzim usilovat o vstup do Senátu s podporou ČSSD a Strany zelených. "Ve spolupráci těchto dvou stran vidím budoucnost," řekl, když ho uvedli předsedové stran - Bohuslav Sobotka a Matěj Stropnický. "Filozofové by neměli svět jen analyzovat, ale i měnit," vysvětlil nominaci Stropnický. Druhou společnou kandidátkou v Praze bude senátorka Ivana Cabrnochová.

„Kandidatura je snahou překonat stranickou řevnivost a určité partajničení,“ uvedl Sobotka. Připomenul, že společné kandidáty se zelenými měli sociální demokraté už dvakrát, neúspěšný byl profesor Martin Potůček v Praze 8, vítězství v doplňovacích volbách před dvěma lety slavila pod hlavičkou SZ a ČSSD tehdejší místostarostka Prahy 10 Cabrnochová.

Dvaasedmdesátiletý filozof a sociolog je zřejmě nejznámějším současným českým filozofem. Někdejší emigrant, po sametové revoluci příznivec ODS a pozdější kritik globalizace se v posledních letech vyslovuje z levicových pozic.

Loni Bělohradský vystoupil na sněmu hnutí ANO. Ještě dříve uvedl, že vstup Babiše do politiky může způsobit pozitivní proměnu celé společnosti.

„Naše situace je taková, že tady je nějaká oligarchie. A oligarchie se liší od elity tím, že se stará jen o svůj prospěch, zatímco elita je uznána společenstvím jako nositelka hodnot, které jsou nás všech. A teď jde o to, aby se oligarchie staly elitami,“ uvedl v České televizi. Zároveň ale upozorňoval na nebezpečnou Babišovu rétoriku.

Pražský rodák vystudoval filozofii a češtinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1970 žil v Itálii, po roce 1989 působí i v Česku, později sem přesídlil. V roce 2013 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

Ve volbách se Bělohradský utká například s publicistou, disidentem a bývalým šéfredaktorem časopisu Vokno Františkem „Čuňasem“ Stárkem, který bude kandidovat za ODS, a tanečníkem Vlastimilen Harapesem, jehož kandidaturu oznámilo hnutí ANO. Za TOP 09 bude o vstup do Senátu usilovat ředitel Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička.