Bém: Klausův návrat podpořím všemi prostředky

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: profimedia.cz

Poslanec ODS Pavel Bém podpoří všemi legitimními prostředky návrat exprezidenta Václava Klause do politiky. Uvedl to v prohlášení, které zveřejnil na webu Parlamentní listy. Klaus se má podle něj stát symbolem pravicových hodnot, kolem něhož vznikne hnutí podobně smýšlejících stran. Vstup do takového hnutí je šancí pro obrodu upadající ODS, dodal Bém. Vystoupit z ODS ale Bém nehodlá.

Bývalý prezident v sobotu řekl České televizi, že „vážně přemýšlí“ o návratu na českou politickou scénu. „Situace se mi zdá beznadějná, a pokud by byla nějaká šance do toho promluvit, tak by to možná stálo za to,“ řekl Klaus.

„Václav Klaus nevstupuje na politické kolbiště v tuto chvíli, protože chce, ale protože 'musí'. Musí, pokud chce podstoupit pokus o 'resuscitaci' umírajícího organismu,“ napsal Bém. „Pro Václava Klause se jedná o projekt riskantní. Pro nás, pravicově smýšlející občany, se jedná o naději,“ dodal někdejší pražský primátor.

Podle něj se v případě Klausova návratu do politiky nesmí jít o „jeden časově izolovaný krok a jeden politický subjekt, který Václav Klaus podpoří. „Musí se jednat o integrační proud, pravicové hnutí. Václav Klaus v něm je více než osobností či charismatickým lídrem především symbolem hodnot,“ zdůraznil Bém.

Bém tvrdí, že nehodlá opustit ODS. „Odnikud nevystupuji, ani nedělám žádná další rozhodnutí. Pouze kromě jiného říkám, že skutečná autentická česká pravice nemá jinou šanci na záchranu než vstoupit do integračního pravicového proudu,“ uvedl. Skutečnou pravicí podle něj není TOP 09, v jejímž čele stojí exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Minulý týden ohlásil odchod z ODS poslanec a její dlouholetý člen Boris Šťastný. Uvedl, že se chce přičinit o to, aby vznikla nová politická strana pod vedením Klause. Šťastný a další občanští demokraté se v poslední době pokoušeli ODS přesvědčit, aby požádala bývalého předsedu o pomoc se zastavením klesajících preferencí. S iniciativou ale u části vedení nenašli pochopení. Klaus posléze řekl, že jeho angažmá u ODS v současné době nepřichází v úvahu.

Ke Klausovi se hlásí i další politici. V pondělí svůj odchod z ODS s úmyslem připojit se k exprezidentovu projektu oznámil Jiří Janeček. Předpokládá, že by jej mohlo následovat několik set příznivců Pravé frakce, kterou v rámci ODS založil. O spolupráci s Klausem usiluje Suverenita Jany Bobošíkové a chtějí o ní debatovat i Jihočeši 2012.

Bém v textu kritizuje rozhodnutí Poslanecké sněmovny, která si nedávno odhlasovala své rozpuštění. Otevřela tak cestu k vyhlášení předčasných voleb, které mají vyřešit pat vzniklý pádem předchozího pravicového kabinetu.

Volby se uskuteční 25. a 26. října. Podle volebních průzkumů je favoritem ČSSD.