Blízko Terezína spadl vrtulník, stroj začal hořet a pilot zemřel

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: aero.cz

U Bohušovic nad Ohří na Litoměřicku dnes spadl v neobydlené oblasti vrtulník, jeho pilot zemřel. Více lidí ve vrtulníku nebylo. Stroj po pádu začal hořet, uvedla mluvčí litoměřické policie Pavla Kofrová. Dodala, že policie zjišťuje totožnost mrtvého. Na místě zasahují všechny složky záchranného systému.

„Hlášení o pádu vrtulníku jsme přijali v 10:17, na místo vyjely naše jednotky a další složky záchranného systému,“ uvedla Kofrová. Šlo o malý civilní vrtulník americké značky Robinson. Zmíněná firma se specializuje na lehké vrtulníky pro soukromé využití. Pilot stroje podle policie při pádu utrpěl zranění neslučitelná se životem, kterým na místě podlehl.

Požár letounu hasiči už dostali pod kontrolu. „Místo jsme zajistili a předali policii,“ řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. U požáru byli litoměřičtí hasiči, kteří však nemohli dojet přímo k vrtulníku. „Místo není dostupné ze silnice, proto museli lidé vzít hasicí přístroje a donést je ke stroji,“ popsal Marvan. Podle něj však stroj shořel poměrně rychle, a tak hasiči už jen místo kontrolovali.

Příčiny nehody v šetření

„Příčiny a okolnosti tragické události jsou předmětem dalšího šetření,“ doplnila policejní mluvčí. Zda se mohlo na havárii podepsat počasí, tak není jasné, ale v regionu je dnes zataženo a viditelnost není dobrá.

Co mohlo pád stroje způsobit, bude zjišťovat vedle policie také Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. „Vrtulník měl provoz schválený podle předpisů. Vyrazil na cestu z Roudnice nad Labem a problémy nastaly pravděpodobně za letu,“ řekl vedoucí letového oddělení ústavu Josef Bejdák.

Inspektoři místo prohlížejí, následně budou zkoumat dokumenty ke stroji i dokumenty pilota a podrobně prozkoumají trosky vrtulníku.