Brno postaví přes sto bytů pro seniory a mladé rodiny

Brno

Brno

Bývalou Zbrojovku v Brně přemění developer CPI na byty a kanceláře.
9. místo AZ Tower (Brno, Česká republika)
3
Fotogalerie

Brno ve Vojtově ulici postaví zhruba za 400 milionů korun dva domy, kde vznikne 116 bytů pro seniory a mladé rodiny. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Vznikne i 90 parkovacích míst. V objektech bude sídlit také provoz pečovatelské služby městské části Brno-střed nebo pobočka Knihovny Jiřího Mahena. Práce by měly být hotové v roce 2019.

Brněnští radní dnes schválili výběrové řízení na firmu, která stavby provede. Archeologové v současnosti provádějí v místě archeologický průzkum, protože se tam v minulosti našly předměty z dob minulých. "Průzkum skončí zhruba v říjnu nebo v listopadu. Práce by na něj měly navázat," uvedl Hladík.

V následujících dvou letech vzniknou dvě budovy, které nabídnou 116 nových bytů. "Z nich bude 30 startovacích pro rodiny a 86 pro seniory. Bude tam i 90 parkovacích míst a nebytová plocha. V jednom z domů bude provoz pečovatelské služby Brno-střed, které obsluhují asi 80 tisíc Brňanů, z toho 15 tisíc seniorů," informoval Hladík. Doplnil, že pečovatelské služby sídlí v Masarykově čtvrti ve vile, která už kapacitně nestačí.

Podle náměstka se do objektu přesune celé zázemí pečovatelské služby od šaten pro pečovatelky přes sociální a zdravotní zázemí až po velkou kuchyni. "Bude tam i pobočka Knihovny Jiřího Mahena a zároveň vznikne volnočasové centrum pro děti z dané lokality," doplnil Hladík.

Brno podle Hladíka plánuje v následujících letech stavět nebo rekonstruovat staré a nevyužité bytové domy, ve kterých by vznikly stovky bytů jak pro seniory, tak pro mladé rodiny a případně handicapované lidi. V současnosti má Brno ve správě bezmála 30 tisíc bytů.