Bývalý šéf Dopravního podniku Dvořák možná ještě dostane odměnu 800 tisíc

Martin Dvořák

Martin Dvořák Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Někdejší ředitel pražského dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák možná dosáhne na přibližně osmisettisícovou odměnu za rok 2011, jejíž vyplacení loni pozastavil bývalý šéf firmy Vladimír Lich. Vyplacením odměny se totiž bude znovu zabývat představenstvo dopravního podniku.

Odměnu měl získat Dvořák a další top manažeři díky proměnlivé složce platu, která se přímo váže na hospodářské výsledky. Smlouvy tak bývalému vedení zajišťovaly a stále zajišťují statisícové odměny. „O přiznání roční pobídkové části mzdy generálnímu řediteli za rok 2011 rozhoduje a rozhodne představenstvo DPP. Termín rozhodnutí není v současné době znám,“ sdělila tisková mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

A na kolik si přijdou manažeři za rok 2012? „Výše vyplacené částky z pobídkové složky manažerů za loňský rok bude schválena představenstvem až po uzavření výsledků hospodaření společnosti za rok 2012, přibližně na jaře letošního roku,“ sdělila Řehková.

Pro letošní rok dopravní podnik přichystal změnu, top manažeři dostanou nové smlouvy. Pobídková část mzdy, která dříve činila 80 procent, nově dosáhne maximálně 60 procent z výpočtové základny.

Přibude také ustanovení, které řeší vztah vedoucího zaměstnance k firmě. Tato položka se podle dopravního podniku v předešlých smlouvách nevyskytovala. Ředitelé ale zase dosáhnou oproti předchozím letům na zaměstnanecké výhody (Viz. tabulka). Změna smluv se bude týkat pětice odborných ředitelů podniku.

Změny ve smlouvách top manažerů DPPZměny ve smlouvách top manažerů DPP

Vladimír Lich byl z čela podniku odvolán loni v létě poté, co podal kvůli údajně nevýhodným smlouvám, které uzavřelo bývalé vedení společnosti, trestní oznámení. Důvodem odvolání bylo podle tehdejšího předsedy dozorčí rady Jiřího Nouzy to, že Lich podnikal kroky, které vážně ohrožovaly chod podniku. Tři měsíce poté byl na pozici generálního ředitele podniku zvolen Milan Křístek.

: