Bývalý šéf DP Lich: Útok směřuje na primátora

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Bývalý šéf pražského dopravního podniku Vladimír Lich, má jasno, co stojí za jeho dnešním odvoláním, jde o útok na primátora Bohuslava Svobodu. Přímé důkazy ale nemá. Jeho odvolání se podle něj připravovalo delší dobu a Lich o něm věděl.

„Dozorčí rada to připravovala několik dní předem,“ uvedl Lich. Důvody, pro které ho rada odvolala, označil za směšné. Primátor Bohuslav Svoboda uvedl, že odvolání ředitele dopravního podniku jako útok na svou osobu nevnímá. „Je to útok na principy, které zastávám. Dali jsme si za úkol přenést politiku do úplně jiné podoby, než v jaké byla,“ sdělil serveru E15.cz.

Odvolání Liche z pozice šéfa podniku ve středu doporučila podle materiálů, které má server E15.cz k dispozici, dozorčí rada. Předtím ale zbavila Liche funkce předsedy představenstva. Rozhodla bezprostředně poté, co podal trestní oznámení na několik lidí, kteří v minulosti uzavřeli nevýhodné kontrakty dopravního podniku. Jsou mezi nimi i bývalí členové vedení podniku.

Záznam z dozorčí rady pražského dopravního podnikuZáznam z dozorčí rady pražského dopravního podniku | E15

Důvodem odvolání je podle předsedy dozorčí rady Jiřího Nouzy to, že Lich podnikal kroky, které vážně ohrožovaly chod podniku. Nouza uvedl, že návrh podal místopředseda dozorčí rady David Vodrážka. Pro odvolání pak podle Nouzy hlasovalo deset ze 12 přítomných členů, tedy jak zástupci ODS, tak TOP 09. Právě Nouzu, Vodrážku a svého náměstka Josefa Noska Svoboda označil za strůjce útoku.

:

Na jméno Vodrážkovi nemůže přijít ani Lich, upozornil na jeho rozhodnutí uspořádat forenzní audity na všechny zakázky dopravního podniku od roku 2007. Je prý naprosto nesmyslné. Dokument přikládáme:

Dokument z jednání dozorčí rady pražského dopravního podnikuDokument z jednání dozorčí rady pražského dopravního podniku | E15

Odvolání generálního ředitele pořádně hýblo žlučí primátoru Svobodovi. Chce proto na příští týden svolat mimořádnou valnou hromadu podniku. Důvody, proč byl Liche odvolán, považuje za zástěrku.

Řízením podniku byla dnes dočasně pověřena Magdalena Češková, která byla zároveň zvolena i předsedkyní představenstva. Jmenování Češkové Lich označil jako součást spolupráce městské firmy s politiky.

Nový generální ředitel by měl vzejít podle Nouzy z výběrového řízení. „Zadali jsme představenstvu společnosti, aby otevřenou soutěž vypsalo co nejdříve. Důležité je, aby se vše obešlo bez jakýchkoliv politických tlaků,“ řekl Nouza. Na exšéfovi podniku nenechal nit suchou. Základní mystifikací Liche je podle něj navržená úspora až 1,5 miliardy korun. „Management se před dozorčí radou přihlásil pouze k úspoře 200 milionů korun,“ řekl Nouza.

Tramvaj Škoda 15T ForCityTramvaj Škoda 15T ForCity | Skoda Transportation

A nadnesl i další údajné chyby odvolaného ředitele. Lich prý neinformoval dozorčí radu o nabídkách plzeňské Škody Transportation, která nabízela kompromisní dohodu o dodávce tramvají ForCity. Hrozilo tak, že návrh dohody spadne pod stůl.