Bývalý senátor Novák byl vydán do Česka, čeká ho stíhání na svobodě

Alexandr Novák

Alexandr Novák Zdroj: CTK

Bývalý senátor Alexandr Novák byl ve středu po deseti měsících, které strávil v německé vazbě, předán do rukou českých úřadů. Sdělila to mluvčí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu nad Mohanem Gundula Fehnsová-Böerová. Český státní zástupce Tomáš Minx na dotaz ČTK uvedl, že je Novák na svobodě, neboť poskytl dostatečné záruky pro své propuštění. Exsenátor, který má německé občanství, v Česku čelí obvinění z manipulace při rozdělování evropských dotací. Podle Práva zaplatil kauci ve výši zhruba 16 milionů korun.

Bývalý senátor Alexandr Novák byl ve středu po deseti měsících, které strávil v německé vazbě, předán do rukou českých úřadů. Informaci sdělila mluvčí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu nad Mohanem Gundula Fehnsová-Böerová. Český státní zástupce Tomáš Minx na dotaz ČTK uvedl, že je Novák na svobodě, neboť poskytl dostatečné záruky pro své propuštění. Exsenátor, který má německé občanství, v Česku čelí obvinění z manipulace při rozdělování evropských dotací. Podle Práva zaplatil kauci ve výši zhruba 16 milionů korun.

Německá policie Nováka na základě mezinárodního zatykače zadržela loni 24. prosince na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a od té doby se místní úřady jeho případem zabývaly. Protože odmítl zjednodušené řízení, čekalo se na rozhodnutí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu, který měl posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

Dříve než tento soud rozhodl, ale Novák změnil svůj postoj a vyjádřil souhlas se zjednodušeným řízením, díky čemuž mohl být vydán. "Stíhaný byl 25. 10. 2017 předán českým úřadům," sdělila mluvčí soudu.

Příslušné německé státní zastupitelství na základě Novákova kroku stáhlo žádost k frankfurtskému soudu o posouzení přípustnosti vydání a soud formálně ukončil trvání jeho vydávací vazby.

Původně se očekávalo, že soud o Novákovi rozhodne už v květnu, ale nestalo se tak. Německé úřady poté opakovaně českou stranu žádaly o další informace k případu. Frankfurtský soud zároveň několikrát Novákovi prodloužil vyšetřovací vazbu.

"Aktuálně je všech 26 obviněných osob stíháno na území České republiky," potvrdil Minx z pražského vrchního státního zastupitelství informaci německého soudu o Novákově předání. "Obviněný dříve zatčený na území Spolkové republiky Německo byl předán do České republiky, a jelikož poskytl pro státního zástupce a soud dostatečné záruky, jak předpokládá trestní řád, byl propuštěn a jeho další vyšetřování bude pokračovat na svobodě," dodal bez dalších podrobností.

Podle trestního řádu lze vazbu obviněného nahradit například tím, že složí peněžitou kauci, jeho písemným slibem o vedení řádného života nebo tím, že se za jeho chování zaručí zájmové sdružení občanů.

Obvinění bývalého senátora se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu jsou obviněni politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Dnes jedenašedesátiletý muž byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu a to díky záruce občanského sdružení.