Češi politikům nedůvěřují. Občanská aktivita není v kurzu

Projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.

Projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně se zúčastnil i prezident Miloš Zeman. Zdroj: ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
4
Fotogalerie

Většina Čechů soudí, že nemůže ovlivnit dění ve státě a že se politici nezajímají o názory obyčejných lidí. Od loňského února ale mírně posílilo přesvědčení, že občané mají možnost ovlivnit dění na celostátní úrovni i ve svých obcích či prosadit své oprávněné požadavky. Ukázal to aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Naprostá většina Čechů (82 procent) si myslí, že o názory lidí se zajímá jen menšina politiků. Čtrnáct procent dotázaných si myslí, že o názory občanů se nezajímá nikdo. Ve srovnání s loňským únorem se v této věci názory ve společnosti takřka nezměnily.

Názor, že má možnost ovlivnit řešení problémů na celostátní úrovni, sdílí 16 procent občanů, 81 procent soudí opak. O tom, že mohou lidé dosáhnout svých oprávněných požadavků, je přesvědčeno 37 procent Čechů.

Dvě třetiny respondentů jsou přesvědčeny o tom, že mají možnost se otevřeně vyjadřovat k problémům ve společnosti. Opačný názor zastává třetina dotázaných. Přesně polovina lidí si myslí, že má možnost ovlivnit dění ve své obci, 47 procent občanů takovou šanci necítí.

V porovnání s únorem o devět procentních bodů stoupl podíl těch, kteří si myslí, že mohou ovlivnit dění ve své obci či městě. O sedm procentních bodů vzrostl podíl lidí, kteří věří v prosazení svých oprávněných požadavků.

Pozitivněji než loni toto dobou se lidé dívají i na možnost ovlivnit celostátní dění či vyjadřovat se k problémům společnosti. "Kromě možnosti otevřeně se vyjadřovat k problémům společnosti se u všech ostatních jedná o vůbec nejpozitivnější hodnocení za celou dobu, kdy tuto otázku CVVM respondentům pokládá, tedy od roku 1997," dodali autoři průzkumu.