Češi už čerpají více než třetinu dotací z programu do roku 2020

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RSD

Příjemci dotací z fondů Evropské unie už mají k dispozici 240 miliard korun, což je zhruba 37 procent z celkové částky 648 miliard korun, kterou má Česká republika k dispozici v programovém období 2014 - 2020. Na dnešní tiskové konferenci po jednání ministrů zodpovědných za evropské dotace to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Po ministrech chce, aby do konce roku 2018 byla vyčerpána minimálně polovina z přidělených peněz.

„S tím stavem jsem velmi spokojen. Zdá se, že začátek máme úspěšně za sebou,“ řekl Sobotka. Vláda podle něj vypsala už 180 výzev. V monitorovacím systému evropských fondů eviduje zhruba 11 tisíc žádostí.

„Když naše vláda začátkem roku 2014 začala úřadovat, příjemci dotací z programového období 2007-2013 měli proplaceno 389 miliard korun, což bylo asi 55 procent z částky, kterou jsme mohli vyčerpat. A je potřeba si uvědomit, že v té době už to období v podstatě skončilo. Neumím si představit, že bychom v roce 2020 měli proplacenu jenom polovinu prostředků z nového období. To se nestane,“ dodal Sobotka.

Sobotka dal dnes ministrům za úkol, aby do konce roku 2018 byla vyčerpána minimálně polovina z přidělených 24 miliard eur. „To splnění vidím jako velice reálné,“ doplnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), která prostřednictvím Národního orgánu pro koordinaci nese za čerpání z evropských fondů hlavní odpovědnost.

Podle aktuálních údajů na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj je zatím největší objem evropských peněz přidělen Operačnímu programu Doprava (cca 85 miliard). Následují Operační program Zaměstnanost (cca 37 miliard) a Integrovaný regionální operační program (cca 33 miliard).